Снимка: БГНЕС

Рибарите в Царево се бунтуват заради ниската цена за изкупуване на паламуда. Те заплашват, че ще спрат да влизат с лодките в морето, ако търговците не вдигнат цената. Заради изобилието на паламуд тази година цената му е паднала до 4 лв. за килограм.

Ежедневно рибарите се връщат с лодките с натежали мрежи от паламуд. Васко, който се е учил на риболов от дядо си, разказва, че от 10 години такъв богат улов на паламуд е нямало. За малко преди дни да обърне лодката.

"Преди три дни ни сполетя голяма слука и хванахме около три тона риба, следователно лодката щеше да е на дъно. Отрязахме мрежите и ги прехвърлихме на друга лодка", разказа Васил Георгиев пред Bulgaria ON AIR.

Заради богатия улов обаче изкупната цена на паламуда на едро е паднала до 4 лв. за килограм.

"Паламудът тази година е в изобилие, но много ни бъзикат с цените. Хората, които го изкупуват на много ниски цени, а после по големите вериги върви на 20-25 лв./кг. Когато няма риба цената е висока, като има риба ниска. Ще подаряваме рибата, няма да я дадем", заяви рибарят Виктор Ников.  

"Това е подигравка. Скандално е това нещо, че искат да ни е изкупят на 4-5 лв. Ние ще се организираме тук всички рибари, пет дни няма да влезем в морето и цената пак ще си дойде на място", посочи рибарят Георги Фешев - Гунди

Тази година уловът на паламуд е в пъти повече заради топлото море. Миналата есен мрежите са останали празни и се е ловили основно лефер. Сега, след паламуда, ще влизат за чернокоп.

"Не може тук да изкупуват рибата на 6 лв., а в София да бъде 12-14 лв. Това е експлоатация на рибарския труд", каза мореплавателят Дончо Папазов.

Рибарите се надяват и на помощ от държавата. Една от мерките е безакцизно гориво за лодките, тъй като цената на нафтата е скочила много.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase