Снимка: БГНЕС

Ученици от девет училища в Стара Загора събраха над 1200 книги, с които да помогнат за възстановяването на изгорялото през септември тази година читалище в град Кубрат, съобщиха от ръководството на културната институция.

За Детския отдел към библиотеката са предоставени също повече от 50 настолни игри, помагала, пъзели и други пособия. Дарението е предадено от дванадесетокласничките Aнна-Мария Богданова и Мелиса Халил, възпитанички на ГПЧЕ „Ромен Роман" в Стара Загора и педагогическите съветници Петя Глътникова и Радка Радева.

Председателят на местното читалище Руси Русев и библиотечните специалисти изказаха своята благодарност на учениците, на техните ръководители и на всички хора за дарението, което ще бъде от полза при възстановяването на книжния фонд на Детския отдел.

При пожара в читалищната библиотека в Кубрат на 7 септември бяха унищожени около 10 000 тома детска литература. Руси Русев заяви, че предизвикателствата по възстановяването на унищоженият отдел не са никак малко. По думите му възстановителните дейности не се осъществяват с така нужното темпо, тъй като към момента се очаква произнасяне на застрахователя.

До момента са извършени две оценки от двама независими оценители. „Тези забавяния се дължат на факта, че читалището е работило по европейски проект за ремонт на сградата, а изискването на Държавен фонд "Земеделие", е щетата да бъде оценявана и от две независими проверки“, каза председателят на кубратското читалище. Той добави, че авансово и без време за губене, със собствен ресурс, читалището ще се опита да затвори откритите помещения, ремонтирайки унищожената дограма, която да защити отдела от заснежаване и наводнение през зимата.

От читалището информираха още, че продължават да пристигат дарения за попълване на книжния фонд на опожарения Детски отдел на библиотеката. Досега в кампанията са се включили над 50 дарители, сред които културни институции, организации и много граждани от Кубрат, региона и цялата страна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase