Снимка: БГНЕС

 Едно превозно средство стои средно по 3-4 дни на ГКПП "Капитан Андреево". Има транспортни фирми, които доказват с документи, че има превозни средства, които чакат на пункта, които чакат повече от 6 дни, заяви заместник-председателят на АБВ Владимир Маринов на пресконференция пред журналисти.

"АБВ алармирали още в началото, защото БАБХ няма никаква готовност да извършва тази дейност в целия ѝ обем. Лабораторията, която функционирала на контролния пункт, дори и частна е била и е била акредитирана, напомни Маринов. Държавата, изземвайки функциите ѝ и опитите да прекрати дейността на фирмата трябваше да има готовност да закупи техника, за да направи лабораторията на място, а не да праща лабораторията в София и подведе изключително много на съмнение качеството и готовността на стоката", добави Маринов, цитиран от Bulgaria ON AIR.

Той посочи, че има един съществено важен въпрос, когато има акредитирани лаборатории въпросът е как се контролират пробите, които взимат те. Пробите се контролират от референтни лаборатории, които по правило са държавни.

"Те са държавни, за да може да се гарантира сигурността на продоволствието, които попада на държавата", обясни зам.-председателят на АБВ.

"Ние какво направихме – референтната лаборатория в София правеше лабораториите на влизащите в ЕС хранителни стоки. В рамките на БАБХ и контролът, и извършването на дейността се извършва от едни и същи хора. Докладът е смразяващ и забележките са над 100 в него", посочи Маринов.

Той добави, че редовното правителство успя да го прикрие, директорът на БАБХ Христо Даскалов успя да го скрие, но служебният кабинет даде светлина от това, което е получени и това, което са казали от европейските партньорски служби.

При формирането на 48-ото Народно събрание и при разговорите за съставяне на мнозинство едни и същи хора говорят за съдебни реформи и Маринов ги призова да се обърнат към служебното правителство, което не изпълнява съдебно решение.

"Докато се замерват кой е по за съдебна реформа, резултатите на граничния пункт са такива, каквито са и писмата и нотите от турска страна няма да спрат, защото транспортът в Турция има фундаментално значение. Някои иска да се справим по начин, който удовлетворява него лично", посочи Маринов.

"Има слухове, че "Продължаваме промяната" настояват да поискат земеделската комисия в Народното събрание. Призовавам останалите политически сили това да не го допускат", призова Маринов.

Той обясни, че това е тема, която е актуална повече от година за АБВ. На 8 септември АБВ изпратили писмо по Закона за достъп до обществена информация до тогавашния директор на БАБХ проф. Христо Даскалов да бъде предоставена информация и данни за приходите и разходите на реализирани от агенцията от 20 май до 30 август при извършване на фитосанитарен и ветеринарен контрол на ГКПП "Капитан Андреево".

"На 25 октомври от новото ръководство на агенцията АБВ получили отговор и получавайки го, разбрали защо не са им отговаряли дотогава. От предоставената ни справка, която за съжаление отсъства приходната част, но за сметка на това ни е дадена разходната виждаме, че разходите на агенцията за безопасност на храните за периода са увеличени в размер на 2 309 310 лв.", обясни Маринов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase