Снимка: БГНЕС

 Въпреки протестите на надзирателите, Министерството на правосъдието няма да се откаже от реформата, свързана с преминаване от 24-часов на 12-часов работен ден на надзорно-охранителния състав в местата за лишаване от свобода.

Още по темата

Това се посочва в позиция на ведомството, изпратена до медиите във връзка с насрочения за днес протест на Синдиката на служителите в затворите в България (ССЗБ).

От министерството отбелязват, че българското законодателство предвижда 24-часовата смяна да е изключение, а през годините това се е превърнало в норма в сектора.

"Промяната е в интерес най-вече на самите служители, но е отлагана с години именно заради страха от протести. Настоящото ръководство на министерството няма да се откаже от реформата. Плавното и поетапно преминаване на 12-часов режим ще продължи", пише в позицията.

Предни дни ССЗБ и ръководството на министерството се срещнаха да обсъдят въпроса, но не се стигна до решение.  "Не можахме да стигнем до решение на проблема. Единствено стана ясно, че Крум Зарков, като министър на правосъдието, е взел еднолично решението всички затвори да преминат на 12-часови смени на работа", каза тогава пред БТА председателят на синдиката Ясен Тодоров.

От министерството посочват още, че от 2006 г. Комитетът против изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание (КПИ) към Съвета на Европа призовава българските власти да предприемат мерки за премахване на 24–часовите смени на служителите в арестите и затворите.

От 2014 г. КПИ очаква българското правителство да се съобрази с препоръките и държи да бъде информиран за датата, от която решението за отмяна ще влезе в сила.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase