Снимка: Bulgaria ON AIR

Стана ясно, че държавата поема контрола над част от ГКПП "Капитан Андреево". Според бившия министър на земеделието Мехмед Дикме, Борисов трябвало да каже защо "хариза не само контрола на храните, които влизат през границата, но също и ветеринарния и санитарния контрол, а също и дезинфекцията".

"Това, че държавата нямала пари, с което се оправдаваха 10 години, че са наели частна фирма, е пълна измама. На месец се събират 3 млн. лева приходи само от таксите за колите. За дезинфекцията са най-малко 20-30 хиляди на ден", коментира той в ефира на предаването "Денят ON AIR".

Според него е крайно време "държавата да влезе в ролята си на институция, която да охранява външните граници на ЕС".

"Ако бях министър, бих направил следното - фирмата е направила инвестиция за апаратура, нека държавата да предложи да я откупи и използва", коментира той.

В ефира на Bulgaria ON AIR Дикме подчерта, че е силно скептичен, че ще бъде сформирано правителство.

"ГЕРБ има нужда от легитимация на дясното - от "Демократична България" и "Продължаваме промяната". Всяко едно включване на тези две партии в управление с ГЕРБ означава тяхната политическа смърт", смята бившият земеделски министър.

Дикме е на мнение, че ако Кирил Петков и Асен Василев решат да правят правителство, ще бъде пагубно, защото ще попаднат в капан, където ще получат нежелана подкрепа от партии.

"Корупцията в България е огромна. Ако "Продължаваме промяната" удържат на думите си, че ще се борят срещу статуквото, ще са първа политическа сила през март-април", обобщи бившият министър.

Той заключи, че ДПС е партията с най-стабилно мнозинство, заради което президентът Румен Радев е длъжен да връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство именно на Движението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase