Снимка: БГНЕС

Нова украинска вълна се насочва към Слънчев бряг. За това предупреждават хотелиери от курортния комплекс и очакват яснота от държавата ще бъде ли удължена програма, по която в момента пребивават бежанци в базите им.
За засилен интерес от украинци, които търсят настаняване в Слънчев бряг, съобщи в предаването за туризъм на БНР-Бургас "Виа понтика" хотелиерът Елена Андонова.

"Имаме абсолютна шок новина за много усложнена обстановка в Украйна, прииждат украински бежанци. От вчера имам конкретни данни - 20 автобуса влизат в България и се насочват към Слънчев бряг. Това са крайно нуждаещи се хора, които са от Запорожка област, от Киев. Мога да кажа, че това е втора вълна, която имам усещането, че ще е по-голяма и от първата", каза тя.

Слънчев бряг има капацитетът да посрещне и тази вълна, отбелязва хотелиерът.

"Легловата база е достатъчна, но нямаме информация, която да е обявена и молим държавата - от 1 ноември има ли програма, тази програма ще бъде ли удължена? Хората търсят от нас отговори. Нека спешно се даде тази информация, за да бъдем спокойни и ние, и те", посочи Андонова.

Днес се очаква да бъде изнесен списъкът с одобреното финансиране за настанените до момента украинци и до края на седмицата да бъдат преведени частични остатъчни доплащания за месеците юни и юли, както и  първо плащане за август, поясни Андонова.

До 20 октомври ще бъдат изплатени всички безспорни суми за летните месеци по настаняването на украинци в българските хотели, а по първата програма за бежанците средствата ще се получат до края на месеца. Това обяви служебният министър на туризма Илин Димитров чрез пост във фейсбук. От седмица в министерството работи софтуер, с помощта на който драстично се намалява времето за обработването и проверката на документите. Така работата за 15 дни, вече се случва за 15 минути, отбелязва той.

Коментари Напиши коментар

144

Анонимен

преди 3 месеца

Хотелиерите ни са за убиване. Организират групи украинци да им пълнят хотелите цяла зима под претекст, че са бежанци, и разчитат че държавата, ще не ще, е ДЛЪЖНА да им плати настаняването. Алчни, долни хора. Дълбоко съчувствам на украинците, които са наистина в нужда, и на които държавата ни можеше да помогне адекватно, ако не бяха далаверите с хотелите.

143

Дедо Гочо

преди 3 месеца

Ми да ги насочат към Карлово - там има още фургони / контеинери / що към Слънчев брягКакто беше казано в стар филм : За кучета и котки може за прасета не

142

Анонимен

преди 3 месеца

До 174 " нормални момичета" не бежанци. Значи добре си показваш расистката физиономия. За едни може за други не. Аз мисля, че в случая е редно човек да бъде справедлив. Иначе утре ако се обърне колелото да не си опиташ от собственото лекарство. Трябва да има контрол и справедливост. Кой им проверява финансовия статут на украинците. Всички изглеждат по- охранени от средно статистическо европейче.