Снимка: БГНЕС

След като Министерски съвет обяви части от пункта на ГКПП "Капитан Андреево" за стратегически обект от значение за националната сигурност, стана ясно, че държавата поема цялата дейност по контрола на храните, които преминават от там.

Според бившият председател на Изпълнителната агенция по горите и бивш депутат от "Продължаваме промяната" Александър Дунчев, тези мерки обаче няма да решат проблемите, трупани с години.

По думите му, това е ход на спасение на служебното правителство след като уволниха единствения човек,  посмял да разбие схемата на "Капитан Андреево" - проф. Христо Даскалов, доскорошен директор на Българската агенция по безопасност на храните. "Този ход е смешен, защото не става дума за истински държавен контрол, а за обявяване на 2 от 6 сгради за такива със стратегическо значение", заяви Дунчев и допълни:

"В тях не са включени отдадените на "Евролаб". Лъжем хората, че ще има държавен контрол, но сградите се оставят свободни, за да може фирмата да си ги взема, когато скандалът утихне".

По думите му "първата лъжа на служебното правителство е, че се бори с корупцията на "Капитан Андреево".

"Правят се опити сградата на Агенцията по храните да не е на пункта, а много по-далеч от границата. Освен това, бяха уволнени всички служители, извършващи товаро-разтоварни дейности на границата. Подготвяме терена да върнем фирмата", коментира той.

Още по темата

Според Дунчев в момента служителите на БАБХ са подложени на административен тормоз.

"Ако не блокираме границата, докато изтестваме храната, ще продължим да се тровим. Трябва да се премахнат корумпираните министри, които уволняват почтените директори и слагат корумпирани такива", категоричен бе той. Дунчев отново отправи критики към бившия министър на земеделието Иван Иванов за премахването на Христо Даскалов от поста директор на БАБХ.

"Основният сигнал, който ни изпраща Европа, е, че България няма да влезе в Шенген преди да реши проблема с "Капитан Андреево", констатира бившият председател на Агенцията по горите.

В ефира на Bulgaria ON AIR Дунчев подчерта, че схемата в горите е същата като при храните. "Имаме назначени директори от министрите, които оказват политически или административен чадър върху определени фирми", твърди той.

"Като опозиция ще осветляваме схема след схема и вината на съответния министър. Служебният кабинет възстановява корумпирани кадри", обобщи Дунчев.

Той се обяви против това руският посланик Елеонора Митрофанова да присъства на откриването на 48-ото Народно събрание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase