Снимка: БГНЕС

Кръговото кръстовище в Шумен, където при катастрофа загина млада жена, не отговаря на нормите. Това става ясно от разпространено днес експертно мнение на Европейския център за транспортни политики (ЕЦТП).  Според него "в разглежданото кръгово вътрешният диаметър е 10 метра, или шест метра по-малък от нормативно изискуемия".

Още по темата
Трагичният инцидент с катастрофа стана на 28 септември вечерта на кръгово кръстовище на булевард "Симеон Велики" в Шумен. Окръжният съд в града определи мярка за неотклонение "домашен арест" на 18-годишния Жечко Кюркчиев, обвиняем за причиняването на тежкото пътно произшествие, в резултат на което една жена почина, а друга бе настанена в болницата със средна телесна повреда.

От прокуратурата ще протестират определението пред Апелативния съд във Варна. Разследването за катастрофата в Шумен отива в националното следствие, каза за БТА говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

От ЕЦТП посочват, че инцидентът, станал на кръстовището на бул. "Симеон Велики" и изхода от голяма търговска верига е на място, което не отговаря на нормите за кръгово кръстовище. "Затова е изключително притеснителна позицията на община Шумен в лицето на Комисията по пътна безопасност, която на специална пресконференция обяви, че в Шумен няма проблеми или нормативни нарушения, свързани с организацията на движението", посочватсе още в изявлението.

"Европейският център за транспортни политики счита позицията на общината за силно обезпокоителна и неправилна, защото само на въпросното кръстовище от началото на годината досега са настъпили девет пътно-транспортни произшествия. Това е ясен сигнал, че проблем има и той е много сериозен. Проверка на наш екип още през 2021 г. показа, че това кръстовище е изградено в противоречие на действащите нормативни изисквания", се казва в експертното мнение.

"Позицията на община Шумен ни навежда на мисълта, че там липсва достатъчно експертиза и в тази връзка каним представителите на общинската Комисия по пътна безопасност, както и кмета на общината на 12 октомври 2022 година на мястото на инцидента, за да обясним конкретните проблеми и дефицити в организацията на движението. Считаме, че най-важното е да се поучим от грешките си и затова изразяваме своята готовност да споделим опита на нашите експерти с представителите на община Шумен, които имат отговорност към безопасността на движението в града", допълват от ЕЦТП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase