С церемония за полагането на венци и цветя пред паметника “Защитниците на Стара Загора – 19 юлий 1877 г.” и символичния първи камък за възстановяването на града бе дадено начало на празничната програма за 5 октомври – денят на Стара Загора.

Празничен водосвет отслужи и Старозагорският митрополит Киприан.

"Празникът на Стара Загора е памет и дух. Редно е в този ден да отворим душата и очите си, за да видим как нашите предци пренасят с достойнство българския живец – като вечната им опора е в Бога и вярата. Да се вгледаме в топлата пепел на опожарената Стара Загора, за да почувстваме родолюбието и единението им в името на новия бъдещ град, в който живеем днес. И в любовта, която е стоплила студенината, превърнала го в основа на днешната светла и прекрасна перла на България. Честит и благословен празник, Стара Загора", каза в словото си пред старозагорци Негово Високопреосвещенство Митрополит Киприан.

„След битката при Стара Загора градът е напълно унищожен. Всички къщи са изпепелени, а хората са избягали, не са имали къде да живеят, но и са опитвали да се спасят  Никой не си е представял, че на това място отново може да има град. Но на 5 октомври 1879 година Алеко Богориди поставя първия камък за възстановяването на Стара Загора. И това е началото на изграждането на модерна Стара Загора – с правите ѝ улици, каквато я виждаме и днес. Въпреки трудностите, проблемите, неволите и несгодите, които срещат, хората тогава са имали волята и решимостта да съградят един хубав и модерен град. Това е моето пожелание днес към всички старозагорци – имайте същата твърдост, решимост, носете в себе си непоколебимия старозагорски дух. Неслучайно птицата Феникс е символът на възкресението на нашия град, на това, че той се издига отново над пепелта, за да грее и да бъде по-хубав отвсякога. Стара Загора е град на липи, прави улици и поети, тя е град и на младите хора. Работете, развивайте се и правете града си още по-хубав“, обърна се към празнуващите на площада кметът на общината Живко Тодоров. Той отправи поздрав и към всички учители, които днес отбелязват своя международен професионален празник.

По традиция, навръх 5-ти октомври, се връчва отличието „Почетен гражданин на Стара Загора“. Тази година негов носител посмъртно е творецът и преподавател доц. Злати Златев.

По време на официалното тържество, по станала от години традиция, Ключа на града от градоначалника на Стара Загора получи кметът на Млада Загора. 11-класничката, възпитаник на Спортно училище „Тодор Каблешков“, Йоана Попова прие с благодарност отговорността да води младите хора на града.

Целият ден е изпълнен с празнични емоции и програма, като кулминацията ще бъде от 19 часа с концерта на Михаела Маринова и Фондацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase