Снимка: БГНЕС

Шофьорите да се уведомяват чрез имейл или SMS за извършено нарушение. Около това мнение се обединиха адвокат Димитър Марковски и Владимир Тодоров пред Нова Нюз.

Според Владимир Тодоров неприлагането на закона и липсата на адекватни санкции са сред проблемите, водещи до пътни инциденти.

Още по темата
"Липсва санкция за системните нарушители и завишаване на санкции при повтарящо се нарушение в рамките на година. Процедурите по връчване са остарели и неработещи. Всеки с шофьорска книжка трябва да дава имейл и там да се изпращат уведомления. Призовавам темата с пътната безопасност да бъде приоритет", подчерта той.

"Пътните произшествия получават качествено правосъдие в съда. Докато се стигне дотам обаче има много проблеми. Превенцията и контролът обаче трябва да бъдат подобрени. Нужно е и качествено досъдебно производство. Невръчени фишове и глоби може да се влачат с години, а вие няма да разберете, ако не ви спрат пътни полицаи", заяви Марковски.

По думите му има реална необходимост Законът за движение по пътищата да се промени, а санкциите да се вдигнат. "Водачите имат право да откажат проба за алкохол при спиране от пътни полицаи, но отказ от изпълнение на полицейско разпореждане същевременно е престъпление. Трябва да се вземе разрешение от съдия за принудително изпълнение. Ако водачът откаже да бъде тестван за наркотици, законът може да повелява, че ги е употребил. Ако е чист, ще иска да се тества", посочи Марковски.
 

Коментари Напиши коментар

23

Анонимен

преди 2 месеца

Ми аз електрипеска поща нямам ...

22

Анонимен

преди 2 месеца

глобите не подлежат на лихви.също така трябва да се установи че вие сте извършителят всеки е невинен да доказване.

21

Анонимен

преди 2 месеца

отказът да се изпълни полицейско разпореждане не е престъпление съставя се акт и има глоба.гражданина не е длъжен да изпълнява разпореждане ако това представлява престъпление или нарушение или застрашава здравето му и прочие може да се обжалва.дебелият адвокат нещо послъгва.