Снимка: БГНЕС

Поредната фрапираща катастрофа доведе до една жертва, двама ранени, сред които единият е с опасност за живота. Смазана луксозна кола със съмнение, че се е движила с 200 км/ч. И шофьор, за който свидетелите казват, че е бил във видимо нетрезво състояние, но е отказал първоначално да даде тест за алкохол и наркотици.

Още по темата
"Пътната безопасност никога не е била приоритет за политиците. И около изборите миналата година като експерти не чухме отговори на въпроси от политиците. Бяха поети ангажименти, но нито един от тях не се изпълни. За нас остана усещане, че всички са готови да работят по темата - декларативно и само до изборите, а после се работи кампанийно".

Това каза пред БНР Диана Русинова, Европейски център за транспортни политики, във връзка с неспиращата серия от тежки катастрофи в страната.

Тя допълни, че от 2020 година организацията повдига въпросите за бавното правосъдие:

"Мъж загина през 2017 година на автомагистрала "Тракия", а до днес делото не е минало дори на първа инстанция. Има случаи и с пропуски - наказани хора не получават справедливо наказание. Не би следвало в закона да има вратичка да се откаже вземане на проба, когато си причинил сериозна катастрофа".

Русинова подчерта, че е необходима единна стратегия и политика, "тъй като в сферата на пътната безопасност няма политика".

"Като експерти ни е направило впечатление, че в България сякаш умишлено всяка промяна се бави с години".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase