Снимка: Pixabay

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) съобщи за 1736 извършени проверки по повод летния туристически сезон по Черноморието. 72 от тях са по сигнали и жалби на граждани.

Възбранени и насочени за унищожаване са 135 кг храни от животински произход поради липса на етикети или с изтекъл срок на годност, както и 37 кг храни от неживотински произход поради неспазване на указаните от производителя условия или с изтекъл срок на годност.

В периода от 1 юни до 15 септември инспекторите са обхванали обекти за търговия на дребно с храни, подвижни, временни и сезонни обекти, обекти с дейност кетъринг и заведения за обществено хранене на териториите на Варна, Бургас и Добрич.

Издадени са 3 заповеди за спиране на цялата дейност на обекти, също 29 акта и 151 предписания относно лоша
хигиена, обекти без регистрация по Закона за храните, неспазване на изискванията относно етикетиране на храни, храни с изтекъл срок на годност, несъответствия по сграден фонд и други.

В момента БАБХ извършва проверки в училищните столове и бюфети във връзка с началото на учебната година. Те започнаха на 14 септември и ще продължат до 14 октомври.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase