Снимка: БГНЕС

На 24 септември от електроенергийната система на страната ще бъде изключен шести енергоблок на атомната централа. Тогава, съгласно графика за натоварване на АЕЦ "Козлодуй" и координирано с "Електроенергиен системен оператор" ЕАД, ще започне плановият годишен ремонт на блока.

За успешното протичане на предвидените в ремонтната програма дейности са подсигурени необходимите ресурси, резервни части и достатъчно на брой квалифициран персонал, съобщиха от атомната централа.

Целта е осигуряване на безопасната експлоатация на ядрените мощности и гарантиране на надеждни и стабилни енергийни доставки през есенно-зимния период, предава БГНЕС.

Предстои осъществяването на презареждане на реактора със свежо ядрено гориво за новата горивна кампания, профилактика на оборудването на шести блок, функционални изпитания и проверки, специализирани инспекции и експлоатационен безразрушителен контрол. Ще продължи изпълнението на планираните мерки, свързани с дългосрочната експлоатация.

Предвижда се плановият годишен ремонт на шести блок да приключи в края на месец октомври.

Коментари Напиши коментар

4

ЕРА

преди 4 месеца

е това му се казва да търсим под вола теле. Защо стряскате хората с неща, които се извършват периодично и са свързани с безпроблемната работа на реактора и централта. Само гледате да плащите хората и да "създавате новини".

3

Тотьо

преди 4 месеца

До 1 Аз ще го ремонтирам. И обещавам до обяд да не близвам алкохол. Може само 3-4 бирички.

2

Нет Рубля, Нет Газь

преди 4 месеца

това само да не стане като Профилактиката на Северен Поток!