Общ преглед
България чества 114 години независимост.

Още в 7:30 сутринта днес хората се събраха в храм "Свети 40 мъченици", където беше обслужена литургия. В нея участие взе и търновският митрополит. След това множеството тръгна на шествие към хълма Царевец. Там беше издигнат тържествено българският флаг, а след това бяха поставени венци и цветя.

"Всеки един българин трябва да пази независимостта. Трябва да я пази не всеки ден, а всеки час", категоричен е митрополитът.

Не независими, а изплашени са управляващите България днес, смята историкът проф. Милко Палангурски, съобщи Bulgaria ON AIR.

В старата столица Велико Търново се събраха стотици хора от цялата страна, за да отдадат почит към личностите, участвали в обявяването на България за независима държава.

Още по темата

"Използвам случая да поздравя всички българи, всички мои съграждани в историческата и духовна столица на България, които днес нямат възможност да бъдат тук", заяви кметът на Велико Търново.

На Царевец се качиха и политици, които заедно присъстваха на издигането на българското знаме.

"Днес най-важната задача е да няма страдащи възрастни, да няма безработни родители, да няма деца, които не могат да отидат на училище, защото нямат средства. Днес Европа има нужда да бъде съюз на мъдри държави", смята вицепрезидентът Илияна Йотова.

Президентът Румен Радев се обърна към всички българи в социалните мрежи, където написа, че наш дълг е да помним, че независимостта не е еднократен акт и всяко поколение трябва да я отстоява.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар