Снимка: БГНЕС

След въвеждането на задължителните електронни направления и рецепти  лекари изпадат в пълна безпомощност и невъзможност да обслужват пациенти си.

Според общопрактикуващия лекар д-р Мирослав Спасов, основният проблем, който предстои за всички общопрактикуващи лекари в България, е нежеланието на българския пациент да дойде до лекарския кабинет. "Най-често се обажда по телефона с искането да му бъде издадено направлението, без да се осъществи необходимият преглед", посочи той в студиото на "България сутрин".

По думите му българинът погрешно е разбрал идеята за електронно здравеопазване.

Още по темата


"За съжаление, доста често се случваше лятото, наши пациенти, когато са на почивка на морето, да се обаждат по телефона с искане да бъде издадено направление", каза лекарят.

"Издаването на направлението става само след преглед в лекарския кабинет, след подпис от амбулаторния лист и след необходимите изследвания. Идеята на е-здравеопазването е да се изготви електронно досие на пациентите. Изключително затруднение се получава в нашата практика пациентът да звъни в удобно за него време с искане за направлението, което не е подходящо за консултация, след като се извърши лекарски преглед", каза д-р Спасов пред Bulgaria ON AIR.

Неговото мнение е, че куриозът в началото на учебната година е, че всички деца до 18 години подлежат с определена периодика на профилактични прегледи и са започнали доста по-рано да звънят на родителите, но отново се чака в последната минута.

"В резултат на което между 14 и 15 септември всички родители решиха да доведат децата си на профилактичен преглед. Случва се много често родителите да искат да бъде издадена бележка без дори детето им да е преминало преглед", допълни гостът.

Д-р Спасов смята, че е добре е да останат и направленията на хартия, защото невинаги, когато е на домашен преглед или е приключил работното си време и пациентът го потърси за медицинска помощ, ако не си носи лаптопа - няма как да издаде бележка.
 

Коментари Напиши коментар

34

анонимен

преди 4 месеца

Абсолютно вярно казано

33

Анонимен

преди 4 месеца

Българинът е интелигентен и е добре разбрал всичко! Нека не го подценяват!

32

Albi

преди 4 месеца

До аз. Какви консултации че там големия ред. Всички се струпват по едно и също време, 10 човека. С час ли са не знам. Идва моя ред казват името на детето, аз тръгвам към вратата 1 крачка остава, един див селянин се пъха, преди да разбера какво става? Това голяма култура а, а ония вътре викат-ами ние друг извикахме но нищо. Е то там редовно е така. Трябва с бой да стигнеш до преглед. И какво да направя-побоища, скандали ли?