Снимка: Bulgaria ON AIR

Какво е дневното меню в училищния стол, коментират експерти след като е ясно, че в Европа всяко трето дете е със затлъстяване, а що се отнася до нашата страна сме на пето място по лоши хранителни навици.

Данните са на СЗО, като се очаква със старта на учебната година да започнат и проверките в училищните столове и бюжети от Българската агенция по безопасност на храните.

"Изискванията са обедното меню да съдържа супа, нещо готвено и нискокалориен десерт - най-добрият избор е плод. В седмицата поне 4 пъти е добре да се предлага плод. Много е важно как са приготвени храните, колко мазнини са добавени, пържени ли са. Не трябва да има запръжки в храните. Най-добрият вариант е храната да се приготви в стола на училището", коментира в "България сутрин" д-р Росица Попова от Българското дружество по хранене и диететика.

Още по темата

Диетологът добави, че не може да се каже колко голям е контролът, а БАБХ се активира и осъществява контрол във всички столове и лавки в училищата.

"Моят апел е този контрол да се осъществява по-регулярно, а не само в началото на учебната година. В случая от Пловдив натравянето на децата е станало в стола, а не от продукти от лавката", каза още д-р Попова.

По думите ѝ, ако от училището не се отдели определена сума за храненето на децата, ще се търсят най-евтините продукти. Гостът отбеляза, че водеща роля има семейството. Възпитанието вкъщи оказва най-голямо влияние върху избора, който прави детето, смята д-р Попова.

Яна Алексиева от Асоциация "Родители" посочи, че много често учители споделят, че едно от първите неща, които родителят пита детето си, когато го взема от училище, е "Какво хапна, стигна ли ти"... Като родители няма нужда да мислим този елемент, ако имаме пълното доверие, че училището ще приготви храната, спазвайки наредбата. В училището на моя син мога да се запозная с менюто, имаме достъп да му приготвим храна и да си я носи. Най-болният въпрос на родителите е дали училището успява да спазва наредбата и да няма нещо, което съблазнява децата и е вредно", каза тя.

Алексиева изтъкна пред Bulgaria ON AIR, че осигуряването на качественото хранене на деца не може да се спре до 3,80 лв., колкото струва менюто. Тя подчерта, че държавата има ангажимент всяко дете да бъде достатъчно финансирано.

"Моят голям проблем като родител е качеството, което влагат в продуктите. Дали има контрол, в който на децата не се купува най-евтиното. Виждаме продукти от най-ниския клас", заяви Яна Алексиева.

"В училищата правим програми за балансиран начин на живот и през това да им се обясни колко е важно те да се грижат за тялото си. Може би мога да стана рано сутрин и да приготвя всички кутии за моя син, но има много семейства, които няма как да си го позволят. Тогава училището се превръща в ключово място детето да получи топла и полезна храна", обясни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase