Снимка: БГНЕС

По последни данни пострадалите къщи от наводнението  в село Богдан са 147, в с. Каравелово  – 132, във Войнягово – 82 и в с. Слатина – 34. Това съобщиха от Кризисния щаб на Карлово.

Повредени и неизползваеми в четирите населени места са общо 241 хладилника, 196 бойлера, 226 перални машини, 238 печки, 214 телевизора и 10 фризера.

Още по темата
От настаняване нуждаят 21 семейства - 6 от Каравелово, 10 от Богдан и 5 от Слатина.

В Каравелово все още не е възстановено водоподаването в отделни части на селото, екипи на ВиК продължават да работят. Дървесината, натрупана от пороя в дворовете на хората, се събира в училището.

Стопаните, които не желаят да бъдат разчистени дворовете им, запазват там струпаните дърва.

Полага се временен водопровод в източната част на село Слатина, предстои подземното съоръжение да бъде тествано. Продължава да се работи по разчистване на най-пострадалия от пороите район, този на улица 12-та.

Водата в цялата община продължава да е негодна за пиене и готвене. Здравните власти разрешават употребата й само за битови нужди.

През изминалото денонощие няма подадени сигнали за умрели животни. Приключи дезинфекцията в домовете на пострадалите в Каравелово и Слатина.

Повече от 118 единици едра, средна и малогабаритна строителна техника разчистваха вчера пораженията от наводнението в карловските села Богдан, Каравелово и Слатина. В речните корита, по улиците и частните домове в засегнатите села работиха 39 камиона, 19 колесни комбинирани багера, 6 булдозера, 5 фадроми, 10 верижни багера, 5 щипки, 15 резачки, 9 бобката и др. Голяма част от описаната техника е осигурена от Кризисния щаб на Община Карлово, ръководен от кмета д-р Емил Кабаиванов. Някои от машините помагат на доброволчески принцип, а има и единици, наети от частни лица.

На терен вчера в засегнатите села бяха над 200 души доброволци от цялата страна, както и 142 военнослужещи. Работата на доброволците и военнослужещите беше координирана по места от 15 служители в общинската администрация.

Със заповед на министъра на отбраната Димитър Стоянов, над 400 военнослужещи се включиха днес, 15 септември, във възстановяването на населените места, пострадали от големите наводнения в община Карлово. В аварийно-възстановителни дейности в селата Богдан и Каравелово участват 165 военнослужещи от Сухопътните войски, 100 от Командването за логистична поддръжка, както и по 50 човека от Военновъздушните сили, Военноморските сили и Съвместното командване на специалните операции.

Коментари Напиши коментар

7

Анонимен

преди 6 месеца

Няма как да вземат имотите на хората и им пускат наводнения,за да станат неизползваеми,а хората социално слаби живеещи в контейнери.Челен опит от Сащ.

6

ил Рапоне

преди 6 месеца

И, Камелия, ти четеш ли си заглавията или задължително условие за работа в днеса е тъпоумие и неграмотност.

5

ил Рапоне

преди 6 месеца

Въпрос от икономика на труда за първи курс, първи семестър. Колко от лещащите и пърдящите украинци и араби бяха закарани от държавата и им са били връчени ботуши и лопати с инструкции от коя страна се копа. Питането е риторично и има за цел да накара оскотелия суверен да мисли с горната глава в избирателната секция. Приятен ден.