Снимка: БГНЕС

"Не можем да говорим за незаконни сечи. Основните пропуски, които бяха констатирани, са относно начина на съхранение на дървесината във временните складове и как тази дървесина е трябвало да бъде изнесена от сечищата. Тези нарушения не могат да се нарекат незаконна сеч", коментира пред БНР инж. Стоян Тошев, изпълнителен директор на Агенцията по горите след проверките в Карловско, последвали голямото наводнение и възникналите съмнения за ролята на незаконна сеч във водното бедствие.

Още по темата

Установени са няколко неизнесени трупи с тегло около 2 тона всяка и фирмата изпълнител ще понесе административна отговорност, увери Тошев.

Той уточни, че дейността в района на сечището е приключила преди две години.

"Мястото, което беше проверено, е във високата, билната част на планината. Там няма дерета, няма наличие на вода и то в такива количества, която може да отнесе тази дървесина", каза Тошев.

Освен в Карловско, проверки се извършват в цялата страна за установяване на състоянието на насажденията, увери той.

"Особено около активните порои. Това са проверки, които постоянно се извършват. В последните дни лесовъдите сме атакувани без причина", коментира Стоян Тошев в предаването "Преди всички".

По думите му в землищата на наводнените села проверките ще продължат до събиране на достатъчно материали. Компрометираните от водната стихия горски пътища обаче забавят процеса.

Горите се използват за политическо говорене в предизборната кампания, отбеляза още той.

Според инж. Тошев "прекалено се спекулира с това какво трябва да направи администрацията, за да спре нещо".
"Нямаме никакви лостове, освен Закона за горите, с които можем да постигнем някакви резултати", призна той.
Стоян Тошев заяви още, че са необходими промени в този закон.

Коментари Напиши коментар

39

Анонимен

преди 8 месеца

Бихте ли свалили най-после тази публикация от сайта? Оказа се, че се изсича гора в пъти повече от рарешената и че отсечената такава за отопление или строителни нужди не е извозена. Този клонак на снимките е останал на сечищата и обилната вода свлекла се по склоновете с него е заприщила речните корита.

38

Анонимен

преди 8 месеца

кмета на което и да е населено място разрешава общинската уж санитарна сеч , кво секат кво остават павалено , даже и имаше разпореждания да се оставят повалени , да не напъват ортаците им от дървената мафия да изтеглят това което не искат навързали са си закони и те са се навързали като свински черва , обадих се в полицията за едни такива , след което ми се обажда полицай да се кара че всичко било законно демек предупреждение ако сигнализираш

37

Анонимен

преди 8 месеца

има разрешена незаконна такава