Близо 10 дни след тежките наводнения в Карловско, все още тонове кал, камъни и дървета трябва да бъдат разчистени от дворовете и къщите. Стотици доброволци се отзоваха и в неделния ден, но се оказва, че статутът им не е регулиран напълно и това ги затруднява.

Доброволците през уикенда са значително повече, отколкото през работните дни. Това е така заради "дупка" в законодателството, която не позволява на спонтанно организиралите се граждани да отсъстват от работа.

Улиците в село Каравелово все още са потънали в кал, въпреки че тонове вече са извозени. Августин Денков е помагал в село Богдан и от днес е в Каравелово.

"Буквално виждаме заровени къщи, заровени автомобили. Трудно се понасят гледките", коментира той пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Даниела идва от Стара Загора. "Работя с болка в гърлото. Такъв ужас е просто", споделя доброволката.  

На първо място местните се нуждаят от вода, тъй като водоподаването е спряно. Но имат нужда и от хора.

"Днес има доста доброволци, но от понеделник, вторник, сряда и петък, които са работни дни много хора вече няма да могат да дойдат", твърди Ивайло Гагов - координатор на кризисния щаб в село Каравелово.

Причината за това е пропуск в законодателството, което да забранява на работодателите да уволняват хора за самоотлъчване в подобни случаи. От БЧК се опитват да променят това повече от 25 години.

"Във водещите страни по света или повечето страни, този въпрос е решен. Доброволецът е свободен да реагира. Това не означава всеки ден да отсъстваш от работа, но това е много важно за самите хора", категоричен е проф. Здравко Маринов зам.-председател на БЧК.

Въпреки това, някои от фирмите разрешават на служители си да помагат и в работно време.

"Нямаме проблеми с нашите работодатели, свестни хора са, аз работя в къща за недвижими имоти, нямам никакъв проблем. Събираме се, има осъзнатост и помагаме с каквото можем", коментира Августин Денков.

От кризисния щаб се надяват и на помощ от строителния бизнес и молят за повече багери.  Краен срок докога ще продължи разчистването и кога Каравелово и останалите две села ще се върнат към нормалния начин на живот няма.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев

Коментари Напиши коментар

44

Работодател

преди 4 месеца

Що не реваха като прибираха по 50 лв да гласуват за ГЕРБ на изборите, а сега реват? Ако разбера че някой от моите служители е отишъл да помага там - на следващия ден ще си търси работа. Предупредил съм ги.

43

Анонимен

преди 4 месеца

Да ги настанят по хотели по морето,да не са по долу от украйнците

42

До 47 Предприемач

преди 4 месеца

Или си наивен, или се правиш на такъв. Тая армия от брокери ще ти налапа париците и после...да не казвам.