Снимка: БГНЕС

Седмица след наводнението пострадалите в Карловско още не могат да разчистят покъщнината си. Около 300 доброволци и днес помагат на пострадалите. В селата обаче все още няма ток. Според експерти и този път няма да се стигне до истинската причина за бедствието и наказани няма да има.

 Работата по възстановяването в наводнените села ще продължи още дълго.

Още по темата

"Очакват ни няколко месеца работа по непосредственото възстановяване и вероятно години до цялостното възстановяване на инфраструктурата. Само ще ви припомня, че имаме около 180 декара разрушени улици. Имаме да възстановяваме коритата на трите реки, които минават през най-засегнатите села. Практически сега корита няма", коментира пред Bulgaria ON AIR кметът на Карлово Емил Кабаиванов.

Местните жители и власти призовават всеки да помогне с каквото може.

"Най-много се нуждаем от строителни материали и от работна ръка. Това е много тиня, всичко отива на боклука - табуретки дивани и каквото е в къщата и то ще иде на боклука", споделя една от живущите в района.

"Да предадете на нашите сънародници, че тази енергия, която е изключително позитивна и тя крепи надеждата в тези нещастни хора, които претърпяха голяма трагедия - загубиха спестяванията и домовете си.  Да ни помагат,  за да ликвидираме най-големите щети", призова Кабаиванов.

Според бившия екоминистър Евдокия Манева е възможно Европа да помогне с пари за възстановяването на района.

"Могат да се получат авансово средства, за да започне изпълнението. Все още не съм чула за конкретни разчети. Щетата е оценена на 90 млн. лева", констатира тя.

Проверките на МВР и Министерството на земеделието няма да открият виновните за бедствието, смята Манева.

"Никой няма да понесе отговорност за това, което не е направил. Виждате как текат проверките", обобщи тя.  Остават още 9 дни, в които МВР трябва да излезе с резултат от инспекциите в горите над засегнатите села.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase