Снимка: БГНЕС

Между 100 и 150 лева на кубичен метър и нагоре се търгуват дървата за огрев през тази зима.

Още по темата
И това зависи от региона. По-лошото е, че има места в страната, където списъкът с чакащите домакинства продължава да е твърде дълъг и не се знае дали ще може да бъде изпълнен, съобщи БНТ.

"Територията е почти 240 000 хектара. Цената на дървесината, която продаваме на физически лица варира от 53 до 68-70 лв. на пространствен кубичен метър, но това е цената на държавата в гората на временен склад. Другото притеснение е, че в ретроспекция предходните три години сме подавали между 58-60 хиляди кубика годишно, тази година бяхме предвидили 80 хиляди кубика. Към края на август реализирахме почти 70% от тях", обясни Цветелин Миланов - директор на предпирятие за дървесина в Габрово.

След среща в министерството и разрешение са увеличили количествата дървесина за продажба общо 108 500 кубика, което е два пъти повече.

"Проблемът с високите цени е търговската политикана фирмите. За нерегламенитрана сеч - от началото на годината имаме установен по-малко от половин процент незаконно изсечени дървета", коментира Миланов.

Заради огромното търсене се стига дотам, че дървесината веднага се извозва от горите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase