Снимка: БГНЕС

74 от общините у нас се отопляват изцяло на газ и не е ясно какво ще е решението за тях при неяснотите през тази зима. Темата пред БНТ коментира изпълнителният директор на Националното сдружение на общините - Силвия Георгиева.

Още по темата

74 общини през последните 10 години направиха стъпки, за да преминат към по-екологично отопление и газифицираха изцяло всички публични сгради. В тези общини, 21 от които - областни градове, училищата и детските градини се отопляват изцяло на газ.

"Според събраните данни 1400 сгради в тези общини ползват 233 000 мегаватачаса енергия на година. В допълнение има и около 400 автобуса, които също ползват природен газ - основно в Столична община и община Габрово", обясни тя.


80% от общините са изградили модерни инсталации за природен газ, които не позволяват връщане към отопление с нафта или мазут. Освен това те не са инвестирали в алтернативно захранване, например климатици.

    "В училищата електрическите мрежи не са пригодени да издържат по-голямо потребление на ток, нито пък има ресурси, с които да бъдат закупени климатици. Важно за на .с е да споделим, че по наши разчети през тази общините ще имат разходи за енергоносители около 700 млн. лв. Сметките са приблизително точни. Разходите ни за енергоносители през 2019 г. бяха 250 млн. лв. Потреблението е запазено на почти същото ниво, но разходите са скочили с 250%", обясни Силвия Георгиева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase