Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

След големите наводнения в Карловско темата за застраховането на недвижими имоти е особено актуална.

"За съжаление статистическите данни в последните 10 години не търпят особена промяна  в застраховането при имотите - къщи, апартаменти вили". Това обясни пред БНТ Константин Велев, председател на Асоциацията на българските застрахователи.

По думите му, не е такава картината при автомобилите, където хората застраховат с приоритет не само Гражданска отговорност, но и автокаско.

6-7% от имотите на физически лица се застраховат, което е изключително нисък процент, имайки предвид, че голяма част от хората живеят в собствени жилища. Би трябвало интересът да е по-голям.

Според него истинската причина за ниския интерес към жилищното застраховане основно е в стандарта на живот, в повечето случаи хората си казват "Няма да се случи на мен".

Велев разясни, че има и евтини варианти за имуществено застраховане, но и по-оптимални варианти. Най-общо казано тръгват от цени от порядъка на 25-35 лв. на година.

Ако пазарната оценка на имота е 100 000 евро например, цената на засраховката би била около 400 лв. годишно, каза още Костадин Велев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase