Снимка: Bulgaria ON AIR

Служебният кабинет заяви, че има намерение да се завърне и хартиената рецепта за лекарства, но фармацевтите се обявиха против въвеждане на подобна промяна.

Според главния секретар на Българския фармацевтичен съюз - Димитър Маринов, че електронните рецепти подобряват многократно достъпа на пациентите до лекарства.

Още по темата


"Електронните рецепти не могат да бъдат сбъркани и изписани с липсващи атрибути. Много често лекарите забравят да ги напишат. Няма как една е-рецепта да не се разчете. Д-р Брънзалов обясни, че за пациента е много важно да вижда на хартийката какво е изписал лекарят. В голяма част от случаите дори колегите ми трудно разбират какво е написано на рецептата. Всеки пациент има достъп до електронното му досие и може да види какво му е предписано", защити тезата си той в ефира на "България сутрин".

По думите на Маринов задължително ни връщат към хибридно състояние и българските пациенти така и не са разбрали какво е електронна рецепта на свободна продажба. А голяма част от хартиените рецепти се губят.

"Електронните рецепти по Здравна каса са задължителни повече от година. В малките населени места хората също ползват такива рецепти. Фармацевтът надеждно обясня кога и как трябва да се приеме лекарството. Пациентите гледат какво е написано на кутийките", каза още Маринов пред Bulgaria ON AIR.

Той изтъкна, че информацията от хартиената рецепта няма как да влезе в електронното досие, а фармацевтите не искат да вършат работата на лекарите и да я въвеждат в него.

Зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов не се съгласи с мнението на Маринов.

"Някой чувства ли ограничен достъп до лекарства, след като имаме и двата варианта за предписване на медикаменти?", попита той.

Коментари Напиши коментар

17

Анонимен

преди 4 месеца

Фармацевтите що не кажат че в Западна Европа ако лекар ти е изписал л-вата са безплатни у нас се радвате на 1-3лв при джипито и после плащате 100 лв л-ва Сега ще Ви кажа в Италия Ривотрилът дето го махнаха у нас е 1,50евро на свободно у нас го замениха с лекарство от 12 лв Лекарите ли са Ви виновни пак Ами протестирайте за реимбурассцията

16

Анонимен

преди 4 месеца

Първо сменете фармацевта с робот или с машина за кафе. Всеки да има пин код и да получава лекарствата си от машината, да плаща с подаване на парите в слота или с карта. Фармацевтът е излишен, защото рецептата е в паметта на системата. Да се уволнят всички продавачи на лекарства, а фармацевтичните босове да спестят и да намалят цените на лекарствата с тяхната надценка. Направихме аптекарите милионери и милиардери.

15

Анонимен

преди 4 месеца

Фармацевтите плащат на лекарите да изписват лекарства от техните предлагани. Фармацевтични представители всеки ден посещават лекарите и предлагат услугите си. Фармацевтичните фирми вносители и търговци на едро ще могат да имат пълен достъп до информацията кой лекар изпълнява обещанията си, които е направил срещу пари. Всели лекар ще бъде на отчет в системата и фармацевтичните фирми ще го държат отговорен и ще бъде санкциониран и заклеймен сред фармацевтичните босове. "Контролът е важен."