Снимка: Bulgaria ON AIR

Служебният кабинет заяви, че има намерение да се завърне и хартиената рецепта за лекарства, но фармацевтите се обявиха против въвеждане на подобна промяна.

Според главния секретар на Българския фармацевтичен съюз - Димитър Маринов, че електронните рецепти подобряват многократно достъпа на пациентите до лекарства.

Още по темата

"Електронните рецепти не могат да бъдат сбъркани и изписани с липсващи атрибути. Много често лекарите забравят да ги напишат. Няма как една е-рецепта да не се разчете. Д-р Брънзалов обясни, че за пациента е много важно да вижда на хартийката какво е изписал лекарят. В голяма част от случаите дори колегите ми трудно разбират какво е написано на рецептата. Всеки пациент има достъп до електронното му досие и може да види какво му е предписано", защити тезата си той в ефира на "България сутрин".

По думите на Маринов задължително ни връщат към хибридно състояние и българските пациенти така и не са разбрали какво е електронна рецепта на свободна продажба. А голяма част от хартиените рецепти се губят.

"Електронните рецепти по Здравна каса са задължителни повече от година. В малките населени места хората също ползват такива рецепти. Фармацевтът надеждно обясня кога и как трябва да се приеме лекарството. Пациентите гледат какво е написано на кутийките", каза още Маринов пред Bulgaria ON AIR.

Той изтъкна, че информацията от хартиената рецепта няма как да влезе в електронното досие, а фармацевтите не искат да вършат работата на лекарите и да я въвеждат в него.

Зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов не се съгласи с мнението на Маринов.

"Някой чувства ли ограничен достъп до лекарства, след като имаме и двата варианта за предписване на медикаменти?", попита той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase