Снимка: БГНЕС


Продължава разчистването на щетите от природното бедствие, което потопи Карловско. В петия ден след наводненията над 600 доброволци се включиха с помощ към засегнатите райони. Ситуацията обаче остава критична, предава БГНЕС.

Открита е и официална дарителска сметка. На номер 17 777 може да се изпрати SMS с текста "DMS KARLOVO". До момента има събрани близо 80 000 лева. Отчет за изразходването на парите ще се публикува всяка седмица.

Още по темата

Кметът на село Богдан Христо Иванов каза пред Нова телевизия, че всички потърпевши от стихията са настанени при роднини и приятели и към момента няма хора без покрив над главата си.

"Единственото положително нещо е, че няма жертваи и пострадали", сподели Иванов.

"Щетите са описани, стойността им е огромна", заяви пред БНТ кметът на наводненото село Слатина Петър Делков. Според него на селото ще трябват месеци, за да възстанови живота си.

Най-спешно е сега водата от дерето да се вкара в коритото. Така ще може по-бързо да започне почистването на наносите на пътя - със самосвали и тежка техника. Трябва да се възстановят 4 моста и големият мост, който е извън селото, но го свързва с Подбалканския път. Трябва да се възстановят и по-голяма част от улиците. Вчера щетите са описани, те са на огромна стойност, каза кметът Делкев.

Допълнителна помощ от държавата за пострадалите от наводненията в Карловско се очаква да бъде отпусната с решение на Министерския съвет. Пострадалите хора ще получат храна и вода от Държавния резерв, увери вчера служебният премиер Гълъб Донев.

Очаква се да бъдат отпуснати и строителни материали за възстановяване на инфраструктурата в засегнатите населени места, предава Bulgaria ON AIR.

На днешното редовно заседание министрите от кабинета ще обсъдят и приемането на здравна стратегия 2030 г. Очаква се да бъде одобрен и протоколът от второто заседание на Съвместната междуправителствена комисия между България и Северна Македония.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase