Снимка: БГНЕС

На 6 септември Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Тази година се навършват 137 години от историческото събитие, дало нов живот на разделеното ни отечество след Руско-турската война.

На този ден през 1885 година автономната област Източна Румелия се отцепва от Османската империя и се обединява с Княжество България, противно на решенията на Великите сили на Берлинския конгрес.

През 1880 г. е създаден Българският таен централен революционен комитет (БТРЦК), който се заема със задачата да осъществи обединението на Княжеството с Източна Румелия. За да се координира работата с местното население, се учредяват комитети „Съединение”.

До Съединението се стига след народни бунтове в Панагюрище, Чирпан, Пазарджик, Голямо Конаре и други южнобългарски селища, координирани от БТРЦК.

На 6 септември 1885 г. в Пловдив навлизат отрядите на Чардафон Велики (Продан Тишков) и майор Данаил Николаев. Арестуван е областният управител на Източна Румелия - Гаврил Кръстевич. Създадено е временно правителство начело с д-р Георги Странски, което обявява присъединяването на Източна Румелия към Княжество България. Два дни по-късно княз Александър Батенберг с нарочен манифест утвърждава присъединяването на областта.

Сред най-решителните защитници на Съединението е Стефан Стамболов, който в качеството си на председател на Народното събрание оказва натиск върху Александър Батенберг да легитимира този политически акт. Именно той съставя прокламацията, с която на 8 септември монархът признава сливането на двете български територии и се обявява за княз на Северна и Южна България.

Денят е обявен за официален празник на страната с решение на Народното събрание от 18 февруари 1998 г.

Кулминацията в националните чествания по традиция тази вечер ще е в Пловдив. На тържествената заря - проверка пред паметника на Съединението ще присъства президентът Румен Радев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase