Снимка: Bulgaria ON AIR

В края на летния сезон намаляват броя на спасителите по българското Черноморие с 30%. Очаква се след 15 септември на много от плажовете ще останат само обходни двойки. Властите призовават туристите, които са избрали септември за почивка, да бъдат внимателни.

От изключителна важност е хората да не застрашават както своя, така и живота на спасителите. Макар и в края на лятото от спасителната служба е подготвила клип с основните правила, които туристите трябва да спазват на плажа. Първа стъпка за превенция на инцидентите е плажуващите да могат да плуват, плувайте близо до спасителния пост.

"Освобождавам 6 спасители от общо 10, остават четирима, включително и аз като пети допълнителен. Това в никакъв случай не предпоставя по-ниско ниво на обезопасяване", заяви пред Bulgaria ON AIR концесионерът на плаж Крайморие Николай Димитров.

Трудно лято - така спасителите от Южното Черноморие определят най-отпускарските месеци юли и август.

"Най-често е неспазването на изискванията на водното спасяване, мъртвото течение, вълната, която обръща ветровата вълна и плуването на далечно разстояние, без да имат физически възможности", уточни инструкторът по водно спасяване към БЧК Иван Алексиев.

"Когато има жълт флаг и обратен вятър, който духа от сушата към морето, винаги вдигаме жълто знаме и тогава ги ограничаваме децата с пояси ли ще бъдат, с надуваеми душици ли ще бъдат", заяви старши спасителят от Северен плаж в Бургас, Петър Русев

В Слънчев бряг от общо 110 спасители, в първите дни на септември остават около 60-70. На всеки плаж концесионерите ще преценяват на място, в зависимост от туристите, колко спасителите да освободят. През другата седмица от Асоциацията на концесионерите предвиждат среща в Созопол, където ще бъдат обсъдени предложения за следващия сезон, как да се справят с недостига на спасителите по морето.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase