Снимка: БГНЕС

Има ли дефицит на лекарства, които стигат само до някои определени аптеки коментира пред Нова тв Димитър Маринов, главен секретар на Българския фармацевтичен съюз.

По думите му, няма липсващи лекарства в страната, но е възможно понякога някой медикамент да не се намира временно в аптеките.

"Поради различни причини – дали производствени, или свръх търсене, е възможно някое лекарство да липсва временно. То обикновено има аналог. Тогава трябва да се говори с лекар и да се вземе друго решение", каза Маринов. 

Още по темата
 

Напоследък обаче имали "отказ" от някакъв медикамент.

"Влизате в аптеката и търсите някакъв продукт, но фармацевтът ви казва: той е отказ. Това значи, че по принцип го има в складовете, но по някаква причина на него не му го дават", каза Маринов.

Имало и лекарства, които през софтуерите на складовете, са видими само за някои аптеки.

"Складът може да направи лекарството видимо за определени аптеки, невидимо – за други. Има и лекарства, за които заявките стават през дилъра – само за любими аптеки, близки за нас аптеки", казва Маринов.

"Има и извратени практики. Например – ще ви дадем достъп до определени ваксини, ако закупите пакет от други лекарствени продукти", обясни Маринов. А аптеките били много често принуждавани да се обвързват по този начин.

Решение на проблема имало, даже е въведена нормативна промяна.

"Има система за електронно проследяване на наличностите по складове и аптеки. Всеки производител или вносител, когато внася лекарство, той декларира към Изпълнителна агенция по лекарствата на кой склад какво лекарство е внесъл. Всеки ден складовете декларират какво са получили и от кого, както и на кои аптеки и колко са дали. По същия начин аптеките докладват всяка вечер", обясни Маринов.
 

Коментари Напиши коментар

9

С.О.

преди 3 месеца

Няма ги и Трилептал 600мг. От колко месеца! Защо трябва да го поръчваме чак от Турция? Това е много важно лекарство което го взимахме с рецептурна книжка! Защо трябваше да го спрат толкова важно лекарство за хора с епилепсия? Играят си със здравето и живота на хората!

8

Диабетик

преди 5 месеца

Някои аптеки предпочитат да продават дефицитните лекарства(Оземпик) на свободна продажба с надценка(напр. 30 лв.), отколкото да го дадат с рецепта по Каса, без наценка! И никоя институция няма желание да им потърси сметка за това, а е елементатрно да се засекат полученото и с раздаденото по Каса! Ле шояди!

7

Павлинка Славова

преди 5 месеца

От 05.08.2022 липсва Сеизпат 200 мг. След разговор с вносителя посочиха срок до 31.08.2022 да е налично по атпеките. Все още обаче липсва. От 29.08.2022 търся Трилептал 600 мг - също липсва. Моля фармацевта да каже къде можем да намерим тези лекарства или само си чеше езика! Лекарствата са за лечение на епилепсия и който е запознат със заболяването може да си представи какво означава спиране на лечението.