Снимка: БГНЕС

Решението на проблема с мигрантския натиск по границата е в увеличаване на числеността на "Гранична полиция", смята председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов, който е и служител на "Гранична полиция". Проблемът с мигрантския натиск не може и няма да бъде решен трайно само с командироване на служители от други структури, категоричен е той.

"Единственият начин е увеличаване на щатовете на регионалните гранични дирекции по южната граница, а може би и на областните дирекции в областите по южната граница. Плюс насищането на тези райони с техника и доброто оборудване и обезпечаване на тези служители. Има недостиг на автомобили", коментира той.

"Жалкото е, че този сериозен проблем застава в центъра на общественото внимание едва когато и ако се случи някаква трагедия. Този проблем съществува вече 10 години. Мигрантският натиск върху южната ни граница започна да се усеща по-сериозно през 2012 г. Един от пиковете му беше 2014-2015-а. Тъкмо тогава се извършиха последните съкращения на свободни щатове в МВР, в това число и в "Гранична полиция", коментира Попов в предаването "Преди всички" на БНР.

"Чадър от МВР е нонсенс, това е нелепо", заяви Валентин Попов, запитан има ли съдействие на служители за функционирането на каналите за трафик на хора.

"Участие на отделни служители в каквито и да е престъпни схеми, в това число за трафик на хора през границата, е възможно да има. Това съществува по цял свят. Няма лекарство срещу корупцията, което да я изкорени изцяло", каза той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase