Снимка: Bulgaria ON AIR

Мигрантският поток в страната се засилва. Всекидневно органите на реда откриват скрити нелегални бежанци, дошли у нас, но след трагичния инцидент в Бургас, в който загинаха двама млади полицаи, проверките за трафик на хора зачестиха, а границата се следи от МВР и армията.

Само в неделя полицията в Бургас залови две групи нелегални, като броят им надвишаваше 140.Междувременно започна увеличаването на охраната на държавната граница с повече от 300 военнослужещи.

"Със сигурност има някакво засилване на проверките, но не бих казал, че не са залавяли преди бежанци. Ако погледнете българската официалната статистика, ще видите, че от началото на годината до средата на август имаме около 11 хил. заловени.

Още по темата

Това всъщност е най-голямото число, което българската гранична и охранителна полиция регистрираха от 2015 година. Усилие има, още от миналата година започна този ръст на нелегално преминаващите", коментира анализаторът Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията в "България сутрин".

Той заяви, че късното лято и ранната есен е времето на рекордни преминавания към Западна Европа. Според него в момента сме в пик, който ще продължи до октомври - ноември.

"Турция рязко намали усилията си по границата. Не беше така до 2019 година. Гърция от своя страна положи специални усилия и изгради нови части на стената си. Трябва да приемем, че ситуацията е достатъчно тежка и вероятно ще се влоши. Другият проблем, освен натиска от Турция, е украинската криза.

Не само нашата гранична полиция, но и в цяла Европа има усилия да се справят с мигрантския поток от Украйна. Това води до отделяне на ресурси и отслабване на охраната на българо-турската граница", каза още Безлов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му частта на стената в хасковска област и системите за наблюдение около нея работят добре, докато към Бургас наблюдателните средства са в доста по-лошо състояние.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase