Днес погребаха двамата полицаи от Бургас, загинали в опит да спрат автобус с мигранти. Защо се стигна до фаталният инцидент и кой е 15-годишният сириец, управлявал автобуса-убиец в Бургас?

Екип на Bulgaria ON AIR проследи пътя на превозното средство.

В Центъра за бежанци в Харманли има необичайно много хора - над 700. Чужденците разказват, че влизането у нас било лесно. По време на престоя си обаче не са виждали 15-годишния Омар.

Още по темата
"Дойдох тук преди 10 дни. Не съм срещал човека от катастрофата, не го познавам. Семейството ми е в Турция, но ще остана тук. Лесно влязох тук, през оградата, имаше пробив", споделя Юлмер.

Други обаче признават, че са платили сериозни суми на каналджии, за да стигнат България.

"Укривах се в ТИР, така влязох тук. Не познавам Омар, преди да дойда тук бях в Пловдив. Три хиляди долара платих, за да дойда", казва Соар.

15-годишният Омар, който шофира фаталният автобус, пристига в България през октомври миналата година. Влиза от Турция заедно с двамата си братя. Тримата получават хуманитарен статут. През март 2022 година обаче, братята му тръгват от центъра и непълнолетният Омар остава сам.

Младежът често е нарушавал вечерния час, който е 22 часа. За около седмица не се прибирал навреме три пъти. От Центъра сигнализирали и полицията. От лагера обясниха пред Bulgaria ON AIR, че в подобни случаи полицията обявява лицата за общодържавно издирване. След като сигнализират органите на реда, от Центъра вече не носят отговорност за изчезналите лица.

"Направили сме всичко по нашите сили, оттам насетне отговорността е в компетентните органи", посочи Галя Христова от Центъра за бежанци.

На този етап не е ясно как 15-годишният сириец е станал част от канала. Служителите в Центъра са учудени как 15-годишният е успял да управлява автобус, предвид възрастта му и липсата на шофьорска книжка.

Другите двама сирийци също са действали в Харманли. От местна автокъща е купен и автобусът-убиец, въпреки че е бил бракуван и не е бил в движение.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase