Снимка: Bulgaria ON AIR

Мигрантският поток в страната е засилен, а двама полицаи загинаха при гонка с автобус, превозващ нелегални мигранти.

"Каналджиите правят голям бизнес. Не само в България, но и по света. Тази война не е спирала. Става въпрос за особен вид престъпност, от която се изкарват страшно много пари и те са много примамливи за престъпниците. Процесите в Сирия и Близкия изток карат милиони хора да търсят по-добро място за живеене и България е на пътя на този трафик. Европа не може още да изрази истинската си солидарност", заяви бившият вътрешен министър Михаил Миков в студиото на "България сутрин".

По думите му МВР е в много тежко състояние.

Още по темата

"Честите политически смени по върховете на МВР водят до размествания в професионалната структура. Създават политическа нестабилност на полицейските служители. Полицейският началник се изгражда доста време и тази нестабилност е част от демотивацията на ръководствата и състава на Министерството на вътрешните работи. От друга страна има постоянен процес на атакуване от страна на политиците към МВР. Граничните ни полицаи работят в изключително тежка обстановка. Полицаите по пътищата са също изключително натоварени, защото това, което се случва в Украйна, прехвърля транспортните потоци и България е подложена на огромен транспортен натиск", коментира Миков.

Той изтъкна пред Bulgaria ON AIR, че това е въпрос на национални решения, но и в много висока степен на европейска солидарност, ако за Европа солидарността не е само кухо понятие. И допълни, че тя трябва да бъде изпълнена със съдържание и отговорност на политиците.

Неговото мнение е, че оставката на зам.-директора на "Гранична полиция" няма да реши проблема.

"Прехвърлянето на войници на границата също няма да реши проблема. На границата трябва да има модерни технически средства, допълни бившият вътрешен министър.

"В момента на "Дунав мост 2" съставът изнемогва. Рисковете за преминаване на нелегални мигранти са повишени в тази тежка обстановка. Хората са изнервени по границата. Там, където има пари, има опасност и от зависимост. Корупция има навсякъде и тя трябва да се бори ежедневно. Не може да има сигурност в населените места и по границата, ако обществото не плаща съответната цена", заключи Михаил Миков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase