Снимка: Bulgaria ON AIR

10 дни след раждането украинка загуби бебето си. Олга твърди, че в България не е намерила адекватни грижи. От болница "Света Анна" във Варна отговарят, че са приели жената по спешност и са направили всичко възможно, за да спасят нея и бебето ѝ.

Олга е бежанка, пристига през април в България, бременна в 5 месец. Идва сама. Мъжът ѝ остава в град Днепър. Олга е на 37 години. Няма други деца. Чакала е дълги години да забременее. Накрая чудото се случило.

Идва в България с надеждата да спаси детето си. Бременността на Олга не е била следена от гинеколог в България. Тя не успяла да намери личен лекар. Поликлиниките, в които ходила, са ѝ отказвали, или са искали по 50 лв. на преглед.

Бременността ѝ уж върви безпроблемно и тя трябва да роди на 16 август, обаче водите ѝ изтичат три седмици преди термина. Викат линейка, която първо я откарва в друга болница. Оттам я водят до МБАЛ "Света Анна", където по думите ѝ тя чака повече от час на регистратурата.

"Сестрата ми каза, че всички лекари са в операция и ще трябва да изчакам. Чаках в коридора около час", сподели Олга пред Bulgaria ON AIR.

Един от лекарите я забелязва и я вкарват в родилното. След ехограф разбират, че бебето няма сърдечна дейност. Налага се спешно секцио.

"Направиха ми цезарово сечение. До около 9 часа сутринта, когато дойдоха лекарите, аз не знаех какво става с детето ми. Аз просто лежах и плачех", разказа тя.

Олга споделя с близките си, че 24 часа след раждането не е била информирана какво се случва. Казват ѝ само, че детето ѝ се бори за живота си. От болница "Света Анна" заявиха, че майката е била приета по спешност, а бебето е било с много ниски тонове.

"Само за 20 минути колегите се организират и оперират по спешност", посочи началникът на Родилното отделение в МБАЛ "Света Анна" – Варна Милко Папазов.

Лекарите полагат денонощни реанимационни грижи за бебето, но за съжаление не успяват да го спасят. Фондация "Открито сърце" прави дарение за погребението на бебето, а украинските власти пускат съпруга на Олга, за да дойда в България и да погребе детето си.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase