Снимка: БГНЕС

Министерството на земеделието, Министерството на труда и социалната политика и Агенцията за социално подпомагане ще работят съвместно за осигуряване на дърва за огрев на населението. Това е основна цел на подписаното споразумение между министрите на земеделието Явор Гечев, на труда и социалната политика Лазар Лазаров и Румяна Петкова, изпълнителен директор на АСП.

Още по темата

"Гарантирането на дърва за огрев на населението е ангажимент, по който аз и екипът ми работим от първия ден на встъпването ни в длъжност. И подписването на този документ е поредна стъпка, доказваща, че действията в тази посока са последователни и ще изпълняваме поетите ангажименти", посочи министър Гечев. Той припомни, че сам в първите дни е поставил фокус върху темата, защото сега е моментът, в който е необходимо да се предприемат действия, за да няма хора на студено през зимата.

Аграрният министър уточни, че активно се търсят и решения за проблемите с добива на дървесина. По думите му има известни забавяния, но се полагат усилия за наваксването им. Продължават разговорите с Министерството на правосъдието по идеята хора, лишени от свобода, да се бъдат включени в дърводобива, предава БГНЕС.

Министър Лазаров от своя страна заяви, че ще се работи в партньорство за снабдяването на правоимащите групи. Той допълни, че ангажиментите, които са в компетенциите на институцията, ще се изпълняват навременно, за да се гарантира отоплението на хората през идващите студени месеци.

По силата на спогодбата Министерството на труда и социалната политика чрез Агенцията за социално подпомагане трябва да предоставя периодично на Министерството на земеделието справка за правоимащите лица, на които е издадена заповед от дирекциите „Социално подпомагане“ за отпускане на целева помощ за отопление с твърдо гориво за отоплителен сезон 2022- 2023 г.
 

Коментари Напиши коментар

21

Дрън-дрън , Пенке ле

преди 4 месеца

Тя , държавата хубаво осигурява дърва , ама кой ще ги сече ?! Братята ромеи, дето разбират от резачки ,тръгнаха към чужбина , където взимат 3-4 пъти повече за същата дейност .И продължават да отиват още ! А тези , които остават , ги примамват общини и частници с по-високи надници и дървесината отива всякъде другаде , но не и у населението. А уж общинските горски стопанства ги създадаха , за да осигуряват дърва за населението , а се оказаха поредната схема на дървената мафия ...

20

Емо

преди 4 месеца

Държавата не осигурява нищо. Миналата година ми поискаха 200 лв за транспорт на 10 кубика на 15 км, и за 5 кубика казаха пак толкова. Оттогава разчитам на резачката, гората и брадвата.

19

Анонимен

преди 5 месеца

То държавата накара хората да се прехвърлят от дърва и въглища на газ и пелети и веднага след като го направиха започнаха да вдигат цените. На мен лично ми изглежда предварително организирано за изнудване на народа.