Снимка: БГНЕС

Повече туристи в сравнение с миналата година. Въпреки това спадът е 15-20% спрямо 2019 г. До 1 юни е имало 1,7 млн. нощувки.

Още по темата
Очаква се ръст от 20-30%. Това коментира пред Нова Нюз Димитър Попов от Асоциацията на туроператорите и туристическите агенти.

 "Румънците са за по 2-3 нощувки, обикновено идват за уикенда. Поляците бяха основната ни надежда, както и туристите от балтийските страни, но имаме спад. Граждани на Германия, Скандинавия и Великобритания също намалиха посещенията си. Зимният сезон ще бъде добър, ще дръпнем румънци, гърци, сърби и македонци", прогнозира Попов.

По думите му транзитно пребиваващите не бива да се броят като част от туристопотока. "Авиокомпанията си избира агент, който да обработи пътниците на летището, така че те могат да поемат отговорност. Когато почивката минава през туроператор, потребителят си търси правата от него, не от авиокомпанията. Ако туроператор не си изпълни ангажимента заради трета страна, застраховката ще покрие всички обезщетения, така е в Европа, но не и у нас.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase