Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

От години има голям проблем в страната със "Спешната помощ" Служебният здравен министър заговори за неглижиране на ситуацията.

Според д-р Христо Юруков, член на Експертния съвет по "Спешна помощ" към МЗ и лекар в "Пирогов", проблемът не е само в ремонтите и линейките.

Още по темата

"Разбира се, че техниката е важна, но за самата помощ на екипите проблемът е свързан с кадрите в системата на доболничната и "Спешна помощ". Там проблемът е изключително належащ за решаване и колкото по-бързо се вземат мерки от страна на правителството, защото "Спешната помощ" е част от националната сигурност на нашата държава и решенията на всяко едно правителство са изключително важни за правилното функциониране, толкова по-брзо ще се реши. Може би трябва много сериозен анализ на състоянието на кадровия ресурс.", обясни той пред БНР.

"Самото модернизиране ще дойде, това е ясно. Закупуването на всички тези нови линейки, което се случи, оборудването на всяка една от тях е абсолютно достатъчно за всеки един екип, за да спази стандарта за Спешна медицина",  посочи той и допълни:

"Модернизирането е важно, но да не забравяме, че имаме 27 центъра за “Спешна помощ“. Те не ползват собствени бази, а ползват болниците, в които са били разгърнати тези спешни отделения. Така че модернизирането и обновяването на сградите, в които се намират екипите на спешните центрове, също е изключително важно за по-малките населени места, където нещата са доста загрубели."

Д-р  Юруков обясни още, че по-голямата част от завършилите лекари в България не желаят да работят в "Спешна помощ".

"Специалността е много тежка и отговорна. Нека се направи един факултет, който да има академична основа, който да покрие тези часове, който ще бъде необходим за създаването на много добри специалисти в доболничната помощ", посъветва той и добави, че сме единствената държава на Балканите, която към момента няма въздушна спешна помощ и не може да реагира при нужда.


 

Коментари Напиши коментар

20

факт

преди 4 месеца

Преди години имаше предаване по БТВ за НСО. Бе станал инцидент с техен автомобил-не помня точно какъв.Тогава генералът началник на НСО каза,че всеки ден по улиците на София пътуват между 13 и 19 линейки и над 100 коли на НСО.Ами хора вижте накъде отиват парите ви от данъци! И не винете спешна помощ.Оставили са ги малко и те няма как да смогнат. Генералът от НСО не спомена да имат недостиг на кадри! Там щатовете са достатъчни ,нали?Протестирайте да има повече екипи на спешна помощ!

19

лекар

преди 4 месеца

Преди години имаше предаване по Нова телевизия в което Генка Шикерова се възмущаваше защо са внвсени скъпи немски монитори и дефибрилатори. След това внесоха китайски Миндрей. И след няколко месеца на един му отиде акумулатора! Преди месец гледам на друг няма и на година му се счупила дръжката. "Великите" китайски инженери даже и здрава дръжка не са успели да направят!Народът отдавна е казал-евтиното скъпо излиза!

18

Анонимен

преди 4 месеца

Начална заплата 10 Хил. Ако няма желаещи 20 Хил. Ако няма 30 Хил. И т.н докато се намерят.И ще се намерят!