Снимка: БГНЕС

Пътищата в страната са в лошо състояние. Поредният сигнал идва заради дупките по първокласния път Вакарел – Костенец. Отсечката е осеяна с дупки, а оттам всекидневно минават стотици автомобили. Освен това се ползва като алтернативен път, когато магистрала "Тракия" се затваря.

На места дупките достигат над 20 сантиметра, съобщава Нова тв. Освен това на мястото има и липсваща маркировка и пътни знаци, както и непочистена растителност.

"Нарязан е за кърпене на дупки и вече 13 години е в това състояние. Вече и банкетите на пътя не се виждат. Най-лошото е, че този път е алтернатива на АМ "Тракия". Ако стане ПТП в този участък, трафикът се прехвърля по този път", обясни инж. Тони Кацаров, зам.-кмет на община Ихтиман.

Още по темата

Участъкът отдавна не се ползва дори и от местните, на които им се налага да търсят алтернативни маршрути.

"Действително е опасен през деня. Още по-опасен е през тъмната част на денонощието. Този път няма никакви ориентири, по които вие да може визуално да насочвате автомобила. Особено при един по-млад и неопитен водач това може да доведе до грешка и пътен инцидент", смята Диана Русинова.

По данни на Европейския център за транспортни политики над 80 участъка у нас са в подобно състояние.

На места тук дупките достигат до 20 см. А захвърлените гуми и тазове извън пътното платно са обичайна гледка.

 В средата на юни община Костенец е уверена от АПИ, че започват ремонтни дейности. Но след края на редовния кабинет кърпенето на пътя е преустановено.

"Категорично кърпенето ще разреши само временно проблема, така че хората да нямат щети по автомобилите. На нас ни трябва решение в дългосрочен план, а именно цялостен ремонт на пътя", каза Маргарита Минчева, зам.-кмет на община Костенец.

А дилемата пред шофьорите е как точно да избегнат дупките.

"Най-вероятно ако се криволичи по пътя, може да се въвлечете в пътен инцидент, а ако се въвлечете в някоя от тези дупки, това първо ще ви струва много пари и второ фактът да предизвикате ПТП също е голям", смята Диана Русинова.

Ако ремонтните действия не бъдат подновени, местните заплашват да затворят магистрала „Тракия” в знак на недоволство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase