Снимка: БГНЕС

В платформата на Helpbook.info пристигнаха няколко сигнала, касаещи некачествено и опасно извършени ремонти в страната. Ето какво ни пише наш потребител от град Лом:

„В началото на август 2022г. Община Лом стартира ремонт на ул. "Шишман", който продължава и до момента. Старите тротоари бяха разбити, изкопана беше солидно количество пръст и се оказа, че заплануваните нови тротоари ще са значително по-ниски. Едната стена на къщата ми е директно на тротоара към ул. "Шишман". При намаляване на нивото на тротоара основите на къщата ми се оголиха и ще останат така дори след окончателното асфалтиране на тротоара. Едва ли пълнежът под завършващата настилка ще е изграден от крепежни елементи за онази част от основите, които ще останат под нея. Сигналът ми е срещу проекта на Община Лом за ремонт на ул. "Шишман". Моля да извършите проверка при изготвянето на проекта - отчетен ли е наклонът на терена (къщата ми е на баир); взет ли е под внимание факта, че това всъщност е второ опасно отнемане на нивото на конкретния тротоар до стената на къщата за времето на нейното съществуване; извършени ли са коректни замервания за дълбочината на основите на къщата ми преди изготвянето на проекта и съобразен ли е той с минималната за нашата страна допустима дълбочина на фундиране 0,80м. Защото, благодарение на ремонтните дейности по отношение на изпълнението на проекта, къщата ми вече е застрашена от срутване и опасна за обитаване. Моля, също така, да извършите проверка компрометират ли се основите и на оградата на имота ми към ул. "Шишман", отново заради сваляне нивото на тротоара пред нея. Предвид естеството на терена, оградата се явява подпорна стена на тонове пръст“.

Подобно е положението при започване на нов строеж в район "Слатина". При строителни работи по основите на новия строеж бил подпокан подхода към подземните гаражи на жилищен блок. Молбата е отправена към ДНСК за съдействие и предписание по отношение на укрепване, за да бъдат избегнати бъдещи инциденти.

В случай, че забележите около мястото, където живеете или преминавате нередности от всякакъв характер, можете да подадете сигнал в платформата на Helpbook.info. Ще е от полза да направите снимки и да отбележете точното местоположение или района на нарушението. Не се колебайте да подадете сигнал - направете го онлайн в HelpBook.info. Платформата на Investor Media Group ще ви даде възможност не само да придадете гласност на проблема, но и да изпратите сигнал до отговорните институции.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase