Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Огромни кълбета дим покриват Младежкия хълм на Пловдив. Виждат се и пламъци. По разкази на очевидци гори по западния склон над Детската железница. От пожарната съобщиха, че огънят е лумнал малко след 13 часа.

Сигналът зазапалени сухи треви и храсти наложи предислоциране на екипи огнеборци от пожара до Пазарджишко шосе към Младежки хълм, който се запали малко преди обяд.

Подстъпът за автомобили до хълма е само един, което затруднява придвижването на пожарните коли, предаде БНР.

Пожарните коли успяват да стигнат донякъде, след което разпъват маркучи и продължават към огнището пеша.

Водоноска на "Градини и паркове" подпомага на пожарникарите.

Няма данни за пострадали, както и за опасност от задимяване.

Младежкият хълм е първият от пловдивските хълмове, обявен за защитена територия. През 1970 г. 3 ха от южната част на хълма получават статут на природна забележителност. През 1995 г. площта на природната забележителност е увеличена на 36,2 ха, като обхваща почти цялата територия на „Младежки хълм“.

Целта е да се запазят естествените находища на редки растителни и животински видове. сред тях са българските и балкански реликтни ендемити четинеста звъника, подуточашково клинавче, румелийска жълтуга.

Младежкият хълм  е изграден от сиенитни скали, които са уникално геоморфоложко образувание от гледна точка на разположението му и като находище.


 

Коментари Напиши коментар

4

Анонимен

преди 1 месец

Пожарникарите да се преименуват на огнегасители,щото ме съмнява "контролираното" им дело и предмет на действие.

3

меастен

преди 1 месец

Няма страшно щом е огнен пожар те нашите огнеборци с не един са си справяли ми лошото ако беше венерически Който е като невзривена мина която често изплува по черноморието При този наплив от цял свят и високите горещини да не пламнем наред с КОВИДА .Кунчев нещо ги подценява пламнем ли ще е къ сно .

2

Ицо Шопа

преди 1 месец

Спокойно, коренното население на Пловдив от квартал Столипиново просто си бере дърва.