Снимка: БГНЕС

Бедствено положение е обявено в Своге, водата спря в града, Искрец, Свидня и части от Церово заради драстично намален приток в река Искрецка, съобщиха от общината.

Кризисният щаб проведе заседание късно снощи. На него присъстваха кметът на Своге Емил Иванов, управителят на ВиК София област Иван Иванов и ръководителят на ВиК район Своге Благой Димитров. Ситуацията е критична – при денонощен обичаен дебит от 130 литра в секунда, в момента е около 30 литра в секунда, обясни Димитров, цитиран от бТВ.

Причините за това са неизвестни.

За населените места са осигурени водоноски с питейна вода. Изготвен е график и местостоянки на водоноските, извършват се по спешност хидрогеоложки проучвания за изграждане на сондажи в Своге и засегнатите села, обсъжда се изграждане на аварийни връзки от съществуващи водоизточници за алтернативно водоснабдяване на населените места.

Още по темата
Ще се подсигурят и противопожарни подстъпи към река Искър за противопожарно водоснабдяване.

Коритото на реката вече е празно и сухо. Пресъхнаха и двата най големи извора от цялата карстова изворна верига, които осигуряваха питейна вода за Искрец , Своге и още две три села от общината. Река Искрецка е една от реките с постоянен целогодишен висок дебит с карстови извори. Изключително чистите и студени води захранваха и много рибарници с дъгова пъстърва, пише на страницата на общината във фейсбук.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase