Снимка: Болница Тракия

Съдовият хирург от Болница "Тракия" в Стара Загора д-р Антон Елкин е един от първите хора, оказали медицинска помощ на пострадалите деца и възрастни при автобусната катастрофа край Стара Загора вчера към 20 часа вечерта, съобщиха от здравното заведение.

Той обаче не е бил в линейките от града, а се е оказал в първите коли на магистралата зад катастрофиралия автобус.

Още по темата
По думите му, заедно с него в първоначалния преглед на пострадалите се е включил и втори лекар, млад мъж, когото обаче той не познава.

Елкин не е видял самата катастрофа, но е пристигнал в първите минути, след като хората са започнали да излизат от преобърнатия автобус с помощта на пожарникарите. Той и колегата му създали бърза организация, за да прегледат пострадалите и преценят кой е по-тежко пострадал и трябва да бъде транспортиран с приоритет с първите линейки до болница и кои от пасажерите са с по-леки травми.

Импровизираният триаж на пътя е помогнал много за бързата оценка на физическото състояние на пострадалите още преди пристигането на първите екипи на "Спешна помощ", които веднага са поели най-тежко пострадалите.

"Не съм извършил никакво геройство, всеки лекар на мое място би постъпил така", коментира д-р Елкин. Според него на мястото на катастрофата имало много други хора, които са помогнали повече.

Според огнеборците от екипа обаче "този лекар изигра изключително важна роля, защото създаде истинска организация в една много сложна ситуация на пътя".

В бързината така и не успели да го попитат за името му. Днес обаче стана ясно, че това е именно д-р Елкин, който се връщал със семейството си от българското Черноморие, където почивал през уикенда.

Той потвърди, че прегледът на терена на катастрофата е установил по-тежки травми при две от децата и при двата възрастни, на които е била оказана първа помощ приоритетно и са били транспортирани до болницата с първите линейки.

Екипът на Болница "Тракия" поздрави д-р Елкин за достойната постъпка.
 

Коментари Напиши коментар

32

Тошо

преди 1 месец

От фамилията му, не става много ясно националността му!Но важното е друго, че е избрал благородна професия, която го мотивира допълнително да помага в този критичен момент!Браво на него и семейството му!

31

Минка от Средец

преди 1 месец

И защо сте го изтипосали с такава криминална снимка все едно е престъпник

30

ПроСоТо

преди 1 месец

До Рали.....може и да си прав/а...И все пак:..-Лично мен ме смущава МАЛКО факта,че се "акцентира" на тоя доктор...Та той просто е изпълнил Хипократовата клетва,която е изрекъл в деня на дипломирането си..Но адмирациите и уважението ни към него ...поне аз не виждам защо да са повече,отколкото към останалите спасители,които изобщо не се споменават..Помага всеки с каквото може !.."Спасителят" не е един..