Снимка: Bulgaria ON AIR

В Благоевград се вижда голям брой бездомни кучета, които са пуснати на свобода. Все още не е ясно откъде са се появили, но от общината подозират, че умишлено са изоставени в райони, в които няма видеонаблюдение. Животните са агресивни и вече има десетки сигнали за нападения, предава Bulgaria ON AIR.

"Кучетата са големи и охранени. Те са пуснати с умисъл - не са 1-2 бройки, които да са изоставени домашни любимци. Установени за множество нападения", смята главният инспектор към община Благоевград Димо Киров.

Животните се придвижват в глутница и са много агресивни, защото в непознатия град търсят територия и храна, заради което нападат хора. Според местните те се нахвърлят основно на възрастни хора. Жителите на града настояват за спешни мерки.

"Тези бездомни кучета не падат от небето, но начинът, по който се справят с тях тук, е ужасен - Или ги евтаназират, или ги прибират в приюти, в които е отвратително", коментират граждани.

Място за настаняване на кучетата обаче няма.

"Не можем да ги настаним в клетките, тъй като капацитетът на приюта е 30 места. Можем да ги обработим, да ги кастрираме, да ги обезпаразитим, да им сложим ваксина, да им бъдат издадени всички необходими документи и да бъдат върнати на мястото", поясни директорът на приюта за безстопанствени животни в Благоевград Владислава Асенова.

От общината призовават всеки, който забележи нередности, свързани с изоставени животни, да се обади на дежурната телефонна линия.

Коментари Напиши коментар

28

Буден гражданин

преди 1 месец

Евтаназия, кучета и котки голям проблем.вземете мерки!

27

pomiari

преди 1 месец

POMIARSKA DURZAVA

26

Анонимен

преди 1 месец

Да приятим бежанци от Виетнам и те ще оправят проблема с бездомните кучета.