Снимка: БГНЕС

Дирекция „Комуникационни и информационни системи“ обяви поръчка за разширяване на системата за ранно предупреждение и оповестяване на населението на ниво LAU. Прогнозната ѝ стойност е 36 998 622 лв. без ДДС.

Сиренната система засега обхваща територията на 14 области - Бургас, Варна, Видин, Враца, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Русе, Смолян, Стара Загора и Ямбол.

Дейностите са разделени на четири етапа. От изпълнителя първо ще се иска концептуално техническо решение и проектиране на разширението. Вторият етап е подготовка на областните градове да поемат новите сиренни системи в общинските центрове. Регионалните контролни възли ще са във Видин, Перник и Ямбол.

В третия етап е предвидена доставка, инсталиране, тестване и въвеждане в експлоатация на системата за ранно предупреждение и оповестяване във въпросните 14 области. Също така интегриране на всички новоизградени системи в минимум 96 общински центъра и обучение. Четвъртият етап е гаранционна поддръжка.

Още по темата
Средствата за този проект са осигурени от Оперативна програма „Околна среда“.

Според отчета на ексминистъра на екологията Борислав Сандов именно този е един от трите проекта, с които се цели „релокация на средства в риск“. Безвъзмездната финансова помощ от ЕС за него е 50 млн. лв.

Трите процедури имат принос и за минимизиране на риска от загуба на средства по фондовете на ЕС, е посочил Сандов в отчета си.

Останалите два проекта, предназначени да спасят страната от загуба на европари, са „Подобряване природозащитното състояние на горски природни местообитания и подпомагане на екосистемните услуги, предоставяни от горите, чрез прилагане на лесовъдски практики и залесяване“ (60 млн. лв) и „Подобряване на природозащитното състояние на степни природни местообитания чрез закупуване на земи“ (13,4 млн. лв.).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase