Снимка: БГНЕС

На територията на страната в момента бушуват 30 пожара.

В борбата срещу тях на място са 100 противопожарни автомобила, 281 пожарникари, 40 полицаи, 41 доброволци и повече от 85 служители на горски стопанства, съобщи директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН) главен комисар Николай Николов.

Той посети на място огнището край село Йерусалимово, до Любимец. Николов увери, че се прави всичко по силите на пожарната, за да се овладее ситуацията.

По негови думи три са проблемните в момента пожари - този в Хасковско, в Старозагорско край село Пъстрово и в община Средец.

В пазарджишкото село Елшица стихията върви към овладяване. Нов пожар обаче е избухнал край Пещера, където са насочени сили на службата. Междувременно пожар се е активирал и до хасковското село Брягово, информира директорът на областната пожарна в Хасково Николай Вълчев, цитиран от БТА.

Предпоставка за запалванията са високите температури, а в повече от 90 процента от случаите причината е човешката дейност, обобщи Николов. Той призова стопаните, особено в Югоизточна България, да прекратят в следващите два-три дни полската работа и предупреди, че в сухото и ветровито време за възникването на бедствие е достатъчна и една най-малка искра.
 

Коментари Напиши коментар

3

МангАЛИте

преди 7 месеца

Съсипаха България окончателно.

2

Анонимен

преди 7 месеца

Ей не спряхте да палите. Много яко като запалиш нещо. Много сте зле. Като не можете да боравите с огън не пипайте.

1

Анонимен

преди 7 месеца

Малко са