Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Туристическият сезон в Поморие миналата година беше най-силният за последните 15 години, а за радост това лято се развива още по-добре. През месец юни тази година спрямо миналия юни е регистриран 50% ръст на туристите, за юли до момента имаме 8% ръст. В сметките на община Поморие има около 25% повече внесен туристически данък. Това показва, че курортът е пълен, каза Иван Алексиев, кмет на община Поморие, в предаването „Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

Основният процент туристи са български, на второ място по посещаемост са румънските туристи, имаме немски и полски туристи също. За жалост загубихме руския пазар, който беше много силен за нас.

"Благодаря на всички наши български съграждани, които посещават Поморие и преоткриха българското Черноморие”, подчерта Алексиев.

Поморие е 15-хиляден град, а в момента има около 60 000 – 70 000 души на територията на общината. Добре е, че инфраструктурата издържа. Част от системите – ако избият, имаме дежурни екипи, които да реагират. Сезонът протича нормално, заяви кметът.

Всяко година преди началото на туристическия сезон правим срещи с туристическия бранш и всички експлоатационни дружества на територията на Поморие, включително и с представители на летище Бургас, на които обсъждаме готовността ни за новия туристически сезон. На тези срещи всички докладваха, че всичко е наред, системите са проверени и е направена профилактика. Във връзка със зачестили аварии на територията на общината Алексиев призова ВиК да преосмисли своята политика и да си върши работата добре, за да няма проблеми и недоволни туристи.

Няма напрежение сред туристите и няма проблеми във връзка с военния боеприпас, който изплува на плажа между Поморие и Ахелой, защото той е напълно безопасен. В морето много често са изплували и стари военни мини. Ние морските хора сме свикнали морето да ни дава необичайни дарове, изтъкна градоначалникът.

Запитан дали се наблюдава увеличение на имотите в Поморие, които са обявени за продажба от руските им собственици, Алексиев каза, че дори да желаят да продават апартаментите си в момента, те няма как да си получат парите, защото финансовите взаимоотношения между България и Русия са блокирани.

"В тази връзка има продажба на апартаменти, но не е този бум, които се коментира. Това, което ми прави впечатление е, че има голям интерес от българи за купуване на апартаменти в Поморие. Може би при отпушване на руския пазар ще се получи този вторичен пазар, където руски граждани да си продават по-активно апартаментите”, каза Алексиев и допълни, че цените на имотите са скочили с 30-40%, някъде с 50%.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase