Снимка: Bulgaria ON AIR

Овощарите в  област Силистра масово изкореняват градините си с череши. Други ще направят това с кайсиевите си насаждения след месец.

От няколко дни Мирослав Черников е започнал унищожаването на 140-те си декара с череши. Обяснява с ирония това, което се случва в градината му, предава Bulgaria ON AIR.

"Аз имах някакви опасения, че кампанията ще бъде трудна, изморителна, но, както виждате, кампанията продължава, но вече не с бране на череши, а с добиване на дървен материал и производство на фазер", каза овощарят Мирослав Черников.

Той припомня, че когато е започнал да отглежда череши, цената им била лев и петдесет за килограм. Тази година изкупната цена на плода е от 70 ст. до лев и десет.

"Господ се смили над нас и ни запази от дъждове, градушки и т.н. Имахме надежда черешата да се продава на доста по-висока цена, при условие, че абсолютно всичко се вдигна като торове, препарати, ток, вода и т.н., но нашите очаквания не се оправдаха", добави той.

В последните години една от най-големите земеделски кооперации в Силистренско също намалява насажденията от кайсии.

"Хиляда и сто декара имаме кайсии, и последните две години кореним – по сто декара, а тази година може да изкореним и 200 декара. Според мен държавата трябва да се ангажира и в тези райони трябва да се изградят преработвателни предприятия както за плодове, така и за зеленчуци. Без намесата на държавата мисля, че няма да се реши този въпрос", твърди Величка Славова от с. Проф. Иширково.

"Трябва да има пазарна държавна политика и винаги съм казвал, че щом може една държава да налага ембарго на други държави, щом може да пуска чужди плодове от съседни държави, било то Турция, Гърция, Македония, така може да открие и нови пазари", заяви Мирослав Черников.

Десетки овощари в региона също се канят да унищожат градините си след края на тазгодишната кампания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase