Снимка: Pixabay

Общо 49 са случаите на ухапани от кърлежи на територията на област Кърджали за последните 2 седмици, съобщиха за БТА от Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП) и МБАЛ "Д-р Ат. Дафовски" в Кърджали.

"Само в деветте филиала на ЦСМП в региона за периода 1 – 14 юли са регистрирани 34 случая на ухапвания от кърлежи, като знаете, че освен при нас, хората търсят помощ за вадене при личните си лекари и болничните заведения", обясни директорът на Центъра за спешна медицинска помощ в Кърджали д-р Атанас Митков. Той отчете, че от началото на май регистрираните при тях случаи на ухапвания от кърлежи са 324.

Още по темата
Помощ за отстраняване на кърлеж в спешното отделение на МБАЛ "Д-р Ат. Дафовски" от началото на май са потърсили 60 човека, като само от началото на юли те са 15, обясниха от лечебното заведение.

Вследствие на ухапване от кърлеж, в Регионалната здравна инспекция в Кърджали в началото на месеца е регистриран и първи случай на заразен с Кримска-Конго хеморагична треска. Заболелият е 19-годишно момче от Черноочене, преминало лечение в здравно заведение.

Медиците съветват хората да не предприемат сами ваденето на кърлеж, а да потърсят медицинска помощ за това, както и да оглеждат телата си за паразитите, особено след разходка из природата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase