Снимка: БГНЕС

Заради поскъпването на строителните материали, строители масово спират продажбата на имоти "на зелено". Това може да предизвика дефицит в цената на имотите, а също и до още по-висок ръст на цените на жилищата в страната.

Все повече предприемачи се отказват от сделки преди завършване на сградите. Брокерите предупреждават, че това може да доведе до дефицит на имоти и нов ръст в цените на жилищата.

Още по темата

Всеки ръст в цените на суровините и материалите бързо се отразява и в цената на жилищата заради инфлацията. Новото строителство е поскъпнало с между 20 и 50%, показват сметките на бранша.

Така за предприемачите става все по-трудно да предвидят финалната цена на една сграда и масово спират продажбите "на зелено".

Цените във всички големи градове се увеличават - като в Пловдив, София и Бургас ръстът за година е около 20%.

От първата копка до покрива - всичко зависи от цените на материалите. "Някои материали са поскъпнали три пъти. Веригите на доставки са нарушени още от COVID, а войната задълбочи проблема ", коментират от бранша пред Нова тв.

Агенциите за неджими имоти също получават сигнали за натиск на цените върху строителите. "Желязото, което се използва в арматурата се е увеличила, също и дървесината. Критериите за новото строителство също се покачват", обясняват още специалистите. Финалната сметка за строителите е трудна.

Според бранша, една нова сграда се строи за две години и половина - три и при тази динамична ситуация е трудно да се определи крайната цена. И ако преди са се слагали около 10% непредвидени разходи, сега те са поне двойно.

 

Коментари Напиши коментар

33

реалността

преди 1 месец

Да ви опиша как ни управляват в България....Строителите държат космически цени на порутени и грозни панелки...Парламентите ни държат на мизерни заплати...Банките ни обират с лихви...Отгоре на всичко се дават пари за безмислени сгради като църкви да гаврят хората с измислен Господ...Да не пропуснем телевизиите, които прибират милиони и милиарди, за да ни потискат с глупавите си сериали...

32

Анонимен

преди 2 месеца

Много точен коментар от 31. Населението намалява с бясна скорост. Близо милион по-малко за само 10 години. Ами след 10 години колко ще е? А след 20? Защото повечето ипотеки са за 30 и после какво?

31

Анонимен

преди 2 месеца

Кога ще има ръст на Населението ?!?На работоспособно и Образовано Население !!