Снимка: БГНЕС

Цените на горивата в страната се покачват все повече в разгара на летния сезон и отпуските. НС прие отстъпка от 25 стотинки за горивата, но какво ще последва за бензиностанциите коментира пред Нова тв юристът в Асоциацията на търговците на горива в България Георги Тенев.

"Във влизането в търговския обект ще може да бъде видяна крайната цена за физически и юридически лица. Но заплащайки нашата сметка на касата, там ще бъде приспадана съответната отстъпка - компенсацията от 25 ст.", обясни той.

Още по темата

Тенев разясни, че днес едва ли ще е възможно да заредим гориво с отстъпката. Първо е необходимо законът да влезе в сила, а след това търговците на горива да актуализират софтуерите си.

"Необходимо е персоналът да бъде обучен да обработва този обем лични данни, който досега не се е изисквал. Вероятно на никого не му се е налагало да си представя регистрационния талон на автомобила, за да зареди гориво. Ще отнеме време чисто технически", отбеляза Тенев.

По думите му е възможно бензиностанциите да успеят да се справят в рамките на седмица. "Тази компенсация ще се предоставя с оборотните средства на търговеца, а не на държавата. Държавата впоследствие, най-рано след 45 дни, ще възстанови тази компенсация на търговеца на горива", разясни още юристът.

Притеснението му е, че може да се създаде една "нездрава" еуфория у населението, което да тръгне да се презапасява с уж по-евтини горива. „Това към момента няма никакъв смисъл и би се оказало доста вредно предвид спорните вериги на доставки”, коментира Тенев.

Юристът предупреди за опасност от изтичане на лични данни заради необучения персонал. „Дори чисто като техническа грешка е възможно да се получи злоупотреба с лични данни по някакъв начин”, уточни той.

Коментари Напиши коментар

14

Анонимен

преди 2 месеца

Свършва горивото ... не е важно кога и колко е струвало ...То като намалява в резерва цената се вдига да балансират фирата

13

Анонимен

преди 2 месеца

Е как кога.. когато на Василев му порасне бубата ...

12

Анонимен

преди 2 месеца

лукойл да се национализира- с референдум