Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Мисията на "Враца софтуер общество“ е създаване на ИТ общество, чрез което да се предостави качествено образование на хората във Враца и да им се даде възможност да работят предизвикателна и добре платена работа. Над 500 човека до момента са преминали курсовете по програмиране за начинаещи, а повече от половината от тях вече са успешно реализирани. Повече по темата разказаха Цветелина Пенчева, управител на "Враца софтуер общество", и Мартин Петров, член на Управителния съвет в компанията, в предаването „UpDate“ с водещ Елена Кирилова.

По думите на Пенчева едно от основните предизвикателства, с които се сблъскват, е нагласата на хората – решението им да си дадат шанс да станат програмисти. Във Враца има четири ИТ компании, стана ясно от разговора, като някои от тях са офиси на големи софийски и международни дружества, има и местни организации= "Компаниите откриват обучени, готови за работа хора, с хъс и желание за качествена работа“.

Според Петров няма компромис що се отнася до възнаграждението на служителите, което те получават във Враца, спрямо това в София.

Той отбеляза, че ИТ екосистемата в малкия град всъщност има много предимства, включително повече лично време за талантите, повече възможности за туризъм – по-добър и здравословен начин на живот в цялост.  "За семействата малкият град е много по-добра алтернатива“, изтъкна Пенчева.

Пандемията и настоящата икономическа ситуация – предвид опасността от задаваща се рецесия, увеличават интереса към "Враца софтуер общество", разказаха още гостите. Те посочиха, че много хора от сектора на услугите вече са се пренасочили професионално, осъзнали, че имат възможност и за друг вид реализация.

Междувременно плановете на "Враца софтуер общество" са за увеличаване на устойчивостта на организацията и създаване на все повече и по-добри курсове.

Гостите посочиха, че вече поглеждат и към възможността за навлизане в други градове. Миналата година организацията е започнала дейност в Монтана, вече има проекти за Разград и Търговище и се надява да стъпи и на пазарите в Плевен и Габрово.

Целия разговор вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase